Kedves a román belügy: csupán a kisebbségvédelmet támogató aláírások 16 százalékát szórta ki

Úgyhogy jelen állás szerint uniós szinten meglesz az egymillió aláírás.
Hirdetés

Egész jó arányt sikerült elérni a kisebbségvédelmi kezdeményezéshez gyűjtött aláírások hitelessége kapcsán: a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés Romániában gyűjtött aláírásainak 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügyminisztérium – közölte hétfőn az RMDSZ.

Áprilisban több mint 303 ezer Romániában gyűjtött aláírást adtak át az Országos Lakosság-nyilvántartási Igazgatóságnak.

Kelemen Hunor,  az RMDSZ elnöke, a polgári kezdeményező bizottság tagja akkor kifejtette: abban bízik, hogy nem politikai és nem elutasító döntés születik.

A belügyminisztérium végül 254 871 aláírást hitelesített.

Kelemen Hunor most úgy vélekedett: korrekt módon járt el az illetékes hatóság, amikor a kötelező adminisztratív vizsgálatnak vetette alá az aláírásokat az elmúlt három hónapban.

„Bizakodók vagyunk, hiszen Romániában, így az Európai Unióban is elhárult az utolsó adminisztratív akadály” a kisebbségvédelmi kezdeményezés európai leadása elől.

„Meglesz az egymillió aláírás, amit az Európai Bizottság asztalára letehetünk”

Hirdetés

– tette hozzá Kelemen Hunor. Megjegyezte: a következő hónapokban is tenni kell a kezdeményezés sikeréért, partnereket kell keresni a különböző tagállamok képviselőiben.

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke elmondta:

eddig 984 852 aláírást hitelesítettek az Európai Unió különböző tagországaiban, és még hátravan Ausztria, Bulgária, Észtország, Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország.

Hozzátette: az őshonos kisebbségek védelmét a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás témái közé is be akarják emelni. „Azt kérjük a többségtől az EU-ban és az egyes tagállamokban, hogy vegyenek részt a párbeszédben, a pártok és az EP-jelöltek pedig kötelezzék el magukat az őshonos kisebbségek ügye mellett” – fogalmazott a FUEN elnöke.
 

Hirdetés