A székelyföldi románok is megtorpedózzák a magyaroknak kedvező közigazgatási törvényt

Az államfőtől kérik: ne hirdesse ki a parlament által elfogadott jogszabálycsomagot.
Hirdetés

Klaus Iohannishoz fordult a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, kérve az államfőt, hogy ne hirdesse ki a közigazgatási törvénykönyvet a parlament által elfogadott formájában – tájékoztat az Agerpres.

A Iohannishoz címzett levélben a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma azt írja, hogy az új közigazgatási törvény eltörli a 20%-os anyanyelvi küszöböt, amelyet a jelenlegi jogszabály feltételként tűz ki a közigazgatásban biztosítandó kisebbségi nyelvhasználathoz.

„Az új közigazgatási kódex oda vezet, hogy sérülni fog a román mint hivatalos nyelv státusa. A magyar nyelv kötelezővé válik a prefektusi intézményekben és a minisztériumoknak alárendelt helyi közintézményekben”

– olvasható a közleményben, amelynek aláírói szerint alkotmányellenes, hogy a hivatalos ügyintézésre kétnyelvű űrlapokat biztosítana a törvény.

„Románia Alkotmánya szerint a hivatalos okmányokat a hivatalos nyelven kell megszövegezni. A jogi rendszer előírja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén megfogalmazott beadványnak csak fordítás jellege lehet. Ellenkező esetben két hivatalos okmányt kapunk két nyelven, ami az alkotmánnyal szembefordulva hivatalossá tenné a kisebbségi nyelvet” – érvelnek az aláírók.

Hirdetés

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma szerint az új közigazgatási törvénykönyv az etnikai alapon szerveződő területi autonómiának kedvez „Románia szívében”, és a Kovászna, Hargita és Maros megyében kisebbségben lévő románoknak esélyük sem lenne a megmaradásra.

Az aláírók kérik Iohannis elnököt, hogy ne hirdesse ki ilyen formájában a törvényt, és július 29-én, az ezzel kapcsolatosan szervezendő bukaresti tüntetés után fogadja őket audienciára.

Hirdetés