A német nagykövetség korrigálta a tényeket kissé lazán kezelő Tăriceanut

Németországban is büntetik a hivatali visszaélést – jelezte szerényen a diplomáciai képviselet.
Hirdetés

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a mozgáskorlátozott ebet, még akkor is, ha a bukaresti szenátus elnökéről van szó.

Călin Popescu Tăriceanu csütörtökön este egy televíziós interjúban védelmébe vette az igazságügyi törvények módosításait, és többek között azzal érvelt a hivatali visszaélés büntethetőségének csökkentése mellett, hogy a hét eleji brüsszeli látogatásán Viorica Dăncilă miniszterelnöknek az Európai Bizottság vezetői azt mondták: azt többek között Németországban sem büntetik.

A német nagykövetség viszont pénteken jelezte: dehogynem.

Tăriceanu konkrétan azt mondta, a parlamenti többség mindenképpen végigviszi az igazságügyi törvények módosítását.

„Szerintem nem mese a párhuzamos állam, legalábbis Romániában, és úgy hallottam, hogy a Bizottságban is elkezdték ebben a tekintetben komolyabban szemlélni a dolgokat. Nem marad más hátra, mint végigvinni az igazságügyi törvényeket és törvénykönyveket (…) Hallottam, hogy Viorica Dăncilă, amikor találkozott Junckerrel és Timmermansszal, megkérdezte őket, hogy Hollandiában vagy Németországban van-e hivatali visszaélés. Azt mondták, nincs” – hangsúlyozta Călin Popescu Tăriceanu.

Hirdetés

Na, erre reagált pénteken a bukaresti német nagykövetség. A jó germánok nem tolták túl a biciklit, két mondatból áll az egész válasz. De milyen két mondatból!

„Németországban a hivatali visszaélés büntetését az adótörvények, a fegyelmi jog és a büntető törvénykönyv cikkelyei is rögzítik. A büntetések a szerény mértékű bírságtól a fegyelmi intézkedéseken át a jelentős időtartamú szabadságvesztésig terjednek” – olvasható a reakcióban.
 

Hirdetés