Kolozsvár csatornahálózata ismét elégtelenre vizsgázott

Ezúttal saját bőrünkön is megtapasztaltuk, milyen amikor pár perces heves esőzés után bokáig áll a víz a fél lakásban.
Hirdetés

Az idei csapadékos nyár folyamán már többször bebizonyosodott, hogy elég pár perces heves esőzés ahhoz, hogy Velencévé változzon Kolozsvár. Az viszont először történt meg, hogy az „úszó város” hangulata a lakásunkba is beköltözzött. Ha a közcsatornarendszer felmondja a szolgálatot, előbb-utóbb a rácsatlakozott magánházak vezetékei megtelnek vízzel, és a csapadék ott jön fel, ahol tud: esetünkben a fürdőszobai vízelvezetőn keresztül. Az még érthető, hogy egy régebbi építésű, ráadásul egy lejtős udvar alján található ház hálózata nem bírja a terhelést, de mi a helyzet Kolozsvár frissen felújított, széles sugárútjaival?

Amint kilapátoltuk a vizet a lakásból láthattuk: az eső komoly fennakadásokat okozott az egész városban. A pár éve uniós pénzből újjáépített Unió/Memorandumului úton az emberek bokáig érő vízben várták a buszt, míg a kajakozásra is alkalmas Házsongárd/Ceahlău és az Alexandru Borza utcák kereszteződésében a gépkocsik motorháztetejéig ért a víz. A Mărăști negyedben található híd alatt egy kisebb tó keletkezett, az óvatlan gépkocsivezetők könnyen ott-ragadhattak.

A Kolozs megyei katasztrófavédelem beavatkozására volt szükség a város több pontján, ahol magánházakat és pincéket lepett el a víz, többek között a Mócok útján, a Fadrusz János/Mihai Eminescu utcában, a Szent György/Lucian Blaga téren, a Bethlen/Baba Novac utcában.

Bízzunk benne, hogy addig már nem esik több eső, amíg a most elárasztott lakrészek ki nem száradnak.

Hirdetés