A fejlesztő cég és az igazgatója
törvényes rablás
szabot
2018. július 12. csütörtök, 18:41
Ennél még az észak-erdélyi autópálya is jobb befektetés volt, mert az legalább nem készült el.
Részletekben összesen 52 millió lejt, azaz 12 millió eurót fizetett ki a román állam egy olyan portálért, amely éveket késett, és mikor elindították, akkor sem használta a kutya sem. A portaleromania.ro projektről nemrég maga a Számvevőszék jelentette, hogy irtózatos pénzkidobás volt: használhatatlan, elavult, túlárazott – és már nem is érhető el, írja az angol nyelvű Business Review.
 
Az eRomania portál a nyolc évvel ezelőtti szándék szerint az állampolgároknak és a hivataloknak szolgáltatott volna folyamatosan frissülő statisztikai adatokat az ország településeiről, illetve, ami még fontosabb, ez lett volna a közintézmények projektjeit ultrabiztonságosan és egységesen menedzselő, webes felület. Itt zajlottak volna például az online közbeszerzések is.
 

Ócska, ronda, nem működik

Ehhez képest 2013 karácsonyakor, amikor végre elindult a honlap, csak pár statisztikai adat volt rajta, amiket azóta se frissített senki, írja a Számvevőszék, és nem hallgatja el, hogy a helyi és központi hatóságok saját honlapjain, illetve a Wikipédián található információk teljesen haszontalanná teszik az eRomaniát. Amelyet már el se lehet érni azon a címen, ahol elindult, a portaleromania.ro-n.
 
A portált úgy kellett volna létrehozni, hogy akár tízmillióan is használhassák, hárommillió felhasználó regisztrálását kellett volna ellátnia, és egyszerre akár 50 ezer felhasználó jelentette terhelést is ki kellett volna bírnia. Ehhez képest összesen 892 felhasználó regisztrált a szájton, és az évek alatt összesen 250 ezren tévedtek az oldalra, áll a számvevőszéki auditban.
 
A portálért kifizetett 52 millió lej költségvetési terhet egyáltalán nem indokolja a végeredmény, vonja le a következtetést a Számvevőszék.
 
A portált már indításakor idejétmúltnak írta le az Adevărul 2014 februári cikke, amely szerint a dizájn ócska, gyerekes, nem funkcionális és nem reszponzív, azaz mobilon teljesen használhatatlan. A Digi 24 hírtelevíziónak 2013 decemberében a kormányzati folyamatokat vizsgáló Sorin Ioniță azt nyilatkozta, az elmaradottság rendszerszintű az ekkora informatikai megrendeléseknél: 
 

mire elkészül egy ilyen gigaprojekt, a technológia és az igények is 6-7 évvel meghaladják.

A eRomaniát a még mindig létező, bukaresti Omnilogic cég fejlesztette, amely az egyik online cégkatalógus adatai szerint 2011-ig többszázmillió lejes forgalmat bonyolított, és többmillió lejes profitja volt, de 2013 volt az utolsó nyereséges éve, azóta évente 5 és 18 millió lej közötti a vesztesége, a forgalma pedig nagyságrendekkel zuhant, tavaly már csak 12 milliós volt.
 
2013 augusztusában, amikor már jelentős késésben volt az eRomania projekt, az Omnilogic cég vezérigazgatója, Gabriel Marin a DNA-ra panaszkodott, hogy az terrorizálja a hivatalnokokat, akik ezért semmit sem mernek aláírni.
 
A miniszterelnök ellenőrző testülete már akkor górcső alá vette a közbeszerzési szerződést, amelyet az Omnilogic kötött a távközlési minisztériummal erre a projekre, és kijelentette róla, hogy túlárazott, a közbeszerződés nyertesének pedig végig kedveztek a folyamat során. Marin igazgató viszont azt állította, ők voltak az egyedüli kompetens indulók a közbeszerzésen, másnak nem volt meg hozzá se a szükséges tőkéje, se a szakértelme.
 
Ha már így, öt év után a Számvevőszéknek is feltűnt a kidobott 52 millió lej, akkor ezért kit visz el a DNA és mikor?
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27354
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.