Kiássák Mihai Eminescu holttestét?

És nem is tudományos okokból. Bűnügyiekből!
Hirdetés

Mihai Eminescu ismert és közismert 19. századi román költő volt. Sokan a modern román nyelv egyik atyjaként tartják számon, meg ő a legnagyobb nemzeti költő (afféle román Petőfi). Nyilvános politikai tisztséget nem vállalt, viszont politikai publicisztikájában igen élesen fejtette ki konzervatív-nacionalista nézeteit. Eminescu 39 évet élt, 1889-ben halt meg, földi maradványai a bukaresti Bellu temetőben találhatók. Halálát a leginkább elterjedt hipotézis szerint szifilisz okozta. Egy másik hipotézis szerint a költő mániás depresszióban szenvedett.

Igen ám, de van egy olyan, általában összeesküvés-elméletnek nevezett feltételezés is, miszerint a nagy költőt meggyilkolták. A merényletet egy szanatóriumban követték el, orvosi felügyelet” alatt (egy bizonyos Alexandru Șuțu doktor irányításával), mégpedig higanyinjekciók segítségével.

Persze, ebben az ügyben is gondolhat bárki, amit akar. Ameddig konkrét bizonyíték nincs, minden csak hipotézis. Igen ám, de most színre lépett egy földi maradványok iránt szemmel láthatólag vonzódó román költő, bizonyos Laurian Stănchescu. Az úriember nemigen hívta fel magára a figyelmet a román irodalmi körökben, hát más módszer után nézett. Korábban kezdeményezett egy olyan projektet is, amely a világhírű román szobrász, Constantin Brâncuși csontjainak hazaszállítását tűzte ki célul.

Nos, Stănchescu úr most kapta magát, és írt egy igen cirkalmas levelet Augustin Lazăr úrnak. Aki nem valami irodalmi nagyság, hanem Románia főügyésze. A levélben arra kéri a főügyészt, nyilvánítsa gyanús halálesetnek Mihai Eminescu halálát, továbbá rendelje el a költő földi maradványainak exhumálását, igazságügyi orvosszakértői vizsgálat okán. Érdekességképp, illetve a levél stílusát illusztrálandó, megemlítjük, hogy Stănchescu úr sebzett Istennek nevezi Eminescut. Nem hiába költő.

Hirdetés