A kis pártok piszkálják a közigazgatási törvénykönyvet

A nagyoknak van annyi polgármestere, hogy békénhagyják a helyi jogkörök bővítését, a lazább jövedelemszerzést.
Hirdetés
A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői a Nemzeti Liberális Párt (PNL) segítségét kérik, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a közigazgatási törvénykönyvet.
 
A hétfőn este bejelentett kezdeményezés érvényesítéséhez, amelyhez a független képviselők is csatlakoztak, még négy aláírás hiányzik.
 
Dan Barna, az USR elnöke szerint Ludovic Orban, a PNL elnöke elzárkózik az aláírástól, mert „nem szeretne rossz viszonyba kerülni saját polgármestereivel”. Barna szerint viszont a közigazgatási törvénykönyv feudális állammá alakítja Romániát. 
 
Eugen Tomac, a PMP elnöke úgy tudja, hogy a liberális képviselőknek a pártvezetés megtiltotta, hogy aláírják a dokumentumot.
 

Aki retteg a magyar nyelvtől

Marius Paşcan PMP képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvénykönyv arra kötelezi a prefektusokat, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot kötelezővé tegyék ezek anyanyelvének alkalmazását az állami intézményekben. A képviselő „szörnyűségesnek” nevezte, hogy a közintézményekbe való felvételi vizsgát esetleg a kisebbségi nyelv ismeretétől teszik függővé, s így „román állampolgárok nem vehetnek részt ezen”. 
 
„Ha a PNL nem csatlakozik a kezdeményezéshez, a törvénykönyv életbe lép, és effektív felrobbantja a román közigazgatást, hosszútávon pedig megvalósul az RMDSZ régi álma, etnikai alapon létrejön az ország közepén egy enklávé, azaz létrejön az úgynevezett székelyföld” – nyilatkozta Paşcan.
 
Arról, hogy az új törvény valójában hogyan terjeszti ki az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban, itt írtunk bővebben.
 

Azok a pártok akarják megtámadni az új közigazgatási törvényt,

  • amelyeknek vagy nincs egyetlen polgármesterük és helyi tanácsosuk sem – ilyen az USR, amely a legutóbbi önkormányzati választásokon, 2016 nyarán még nem volt megalakulva;
  • vagy nagyon kevés polgármesterük van, mint a PMP-nek: az ország 3186 polgármestere közül 44 PMP-s, a 40 067 helyi tanácsos közül 2518 ül PMP-s színekben a helyi önkormányzatokban, jórészt kisebbségben.
Az új közigazgatási törvény pedig megengedi, hogy a kisebb frakciókat ne vegyék figyelembe: fontos, költségvetésről vagy hitelfelvételről szóló, továbbá a helyi adókat és illetékeket megállapító, valamint a megyei és regionális fejlesztési programokban való részvételről és a határon átívelő együttműködésről, az urbanisztikai fejlesztésről és területrendezésről szóló határozatokat az önkormányzatok már nem kétharmados többséggel kell, hogy elfogadjanak, elég lesz az abszolút többség is.
 
A nagyobb, sok polgármesterrel rendelkező pártok, így az ellenzéki PNL is azért nem támadja meg az alkotmánybíróságon a törvényt, mert egyrészt évekig részt vett a kidolgozásában, az alsóház közigazgatási bizottságának PNL-s elnöke van, másrészt nem akar a párt bázisát jelentő és mozgósító helyi választottaival összeveszni.
 
A könnyített döntéshozatal mellett ugyanis könnyebb lesz nekik jövedelemhez is jutni: nyugdíjuk mellett extra járandóságot kapnak majd, de addig is, amíg tart a mandátumuk, a polgármesterek vállalkozhatnak, ha nem az önkormányzattal üzletelnek.
 
A törvényt eleve kevesen ellenezték a képviselőházi plénumban: a hétfő esti voksoláson 175-en szavazták meg a törvényt, és mindössze 33-an voksoltak ellene, 15 képviselő tartózkodott.

Hirdetés