Szándékosan pontozták le a háromszéki diákokat románból?

Az óvások nyolcvan százaléka megalapozottnak bizonyult. A javítótanárok akár szankciókra is számíthatnak.
Hirdetés

Alulértékelték a háromszéki érettségizők román dolgozatait a marosvásárhelyi vizsgaközpontban, derült ki az óvások után. Kovászna megyében 209 román dolgozat jegyét óvták meg és újrajavításkor a fellebbezők 80 százaléka nagyobb értékelést kapott. 

Kiss Imre főtanfelügyelő a Székelyhonnak elmondta: beigazolódott, hogy a marosvásárhelyi javítóközpontban alulértékelték a háromszéki érettségizők román dolgozatait. Hatvan diáknak több mint másfél ponttal nőtt a jegye, miután Zilahon újrajavították a dolgozatát. Volt, hogy

a fellebbezés után három-négy ponttal jobb értékelést kapott egy-egy dolgozat.

Kiss Imre elmondta, az alacsony eredmények a nagy fokú szigorral is magyarázhatók, de a három-négy jegynyi különbséget nehéz magyarázni. Amikor 2,6-ról 6-osra javítják a jegyet, az mindenképpen mulasztást jelez, jelentette ki a főtanfelügyelő.

Úgy vélte, az eseteket egyenként kell kivizsgálnia a Maros megyei tanfelügyelőségnek, és ha bebizonyosodik a mulasztás, a javítótanár szankciókra is számíthat.

Kovászna megyében elégedetlenséget szült az érettségizők és tanáraik körében a román dolgozatok eredménye, mivel olyan diákok kaptak 2-est, 3-ast románból, akik a próbaérettségin 8-9-esre szerepeltek románból.

Megyei szinten az óvások után 5 százalékkal nőtt az átmenési arány

Hirdetés

59,5 százalékról 64,2 százalékra. Alulteljesítettek a diákok románból Hargita megyében is, amit a megyei tanács elemzői szerint az magyaráz, hogy a magyar anyanyelvű diákok hátrányos helyzetbe kerülnek a román értettségin. Görbe Péter főtanfelügyelő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: hátrányt jelent, hogy a román nyelv és irodalom tételek egységesek minden diák számára, anyanyelvétől függetlenül.

A főtanfelügyelő elismerte, hogy sok, szinte csak románok által lakott megyében is románból bukott meg a legtöbb érettségiző. Ez szerinte azt jelzi, hogy javításkor sokat nyom a latban a javítótanár szubjektív megítélése. Hargita megyében az óvások után csaknem öt százalékkal nőtt az átmenő osztályzatot szerző diákok száma.

Az oktatási minisztérium közlése szerint az óvások után két százalékkal nőtt a sikeresen vizsgázók aránya.
 

Hirdetés