Ő lett a menesztett Kövesi ideiglenes utódja a DNA élén

A főügyész Kövesi volt tanácsosát nevezte ki a Korrupcióellenes Ügyészség élére.
Hirdetés
Anca Jurma ügyészre, Laura Codruţa Kövesi volt tanácsosára testálta egyelőre a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetését Augustin Lazăr főügyész. Anca Jurma a DNA nemzetközi együttműködéseit irányította két mandátum alatt, majd a DNA főügyészének, Kövesinek a tanácsosává nevezték ki.
 
Augustin Lazăr a mai kinevezéssel együtt annak is hangot adott a közleményében, hogy bízik a testület korrupciellenes tevékenységének töretlenségében.
 
Anca Jurma annak a Nicolae Cochinescunak a lánya, aki főügyész volt 1996-97-ben, 2001-től 2010-ig pedig alkotmánybíró volt. Jurma a bukaresti törvényszék, majd fellebbviteli bíróság ügyészségén dolgozott, 2000-től a főügyészségent, 2002-től pedig a DNA kötelékében.
 
A Bukaresti Egyetem jogi karán végzett 1990-ben, későbbi tanulmányait Olaszországban végezte. Tagja a GRECO (Korrupcióellenes Országok Csoportja) román delegációjának, és az Európai Korrupcióellenes Hálózat alelnöke, beszél angolul, franciául és olaszul.
 
Ma reggel Klaus Iohannis államfő szóvivője jelentette be, hogy az államfő aláírta a Laura Codruţa Kövesi menesztéséről szóló elnöki rendeletet. A rendelet megjelenésével a Hivatalos Közlönyben meg is ürült a DNA főügyészi tisztsége, az igazságügyi minisztérium pedig bejelentette, mától a hónap végéig várja a jelentkezéseket a tisztség betöltésére.
 
A bírók és ügyészek jogállását szabályozó, 303-as törvény jelenleg érvényben lévő változata szerint a főügyészség, a DNA és a DIICOT vezető ügyészeit, illetve helyetteseit az államelnök nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára és a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyásával. Egy vezető ügyészi mandátum három évre szól, és legfeljebb kétszer lehet elnyerni. 
 
Iohannis Kövesit második mandátuma lejárta előtt egy szűk évvel menesztette. Menesztését Tudorel Toader igazságügyi miniszter kérte öt hónappal ezelőtt, de Iohannis nem tartotta megalapozottnak a miniszter indokait, és nem váltotta le Kövesit. Ez ellen a miniszter alkotmányossági kifogást emelt, az alkotmánybíróság pedig nemcsak igazat adott Toadernek abban, hogy alkotmányos konfliktus van a kérdésben a miniszter és az államfő jogköre között, de ítéletéhez egy utasítást is csatol, amelynek értelmében az államfőnek menesztenie kell Kövesit a DNA éléről. Az ítélet és a tényleges menesztés között 30 nap telt el.

Hirdetés