Szemtanúk: ha nincs a pilóta, a közönség soraiba csapódik a lezuhant vadászgép

Vagyis azáltal, hogy nem katapultált, és feláldozta magát, megmentette a légi bemutatóra összegyűlt embereket.
Hirdetés

Saját életének feláldozásával a borceai légi támaszponton rendezett légi bemutató résztvevőinek életét mentette meg annak a MiG 21 Lancer típusú vadászgépnek a pilótája, amely szombaton kora délután zuhant le a délkelet-Romániában található borceai légi támaszpont mellett.

Az érintettek Facebook-bejegyzéseiből az derül ki, hogy a feltehetően meghibásodott gép a közönség felé tartott, és amennyiben a pilóta kiugrik, a repülő az emberek közé zuhan. Azáltal viszont, hogy nem katapultált, és olyan terület felé irányította a gépet, ahol senki sem tartózkodott, saját élete árán megmentette a nézők életét.

„Ha a pilóta katapultál, a repülő a közönség felé tartott volna, és borzasztó dolog történik… Rendkívüli ember, aki meghozta a legnagyobb áldozatot… Ott voltam… Hős volt… Részvétem!’ – írta az egyik szemtanú.

Egy másik szerint Mindenki köszönettel tartozik a pilótának, aki ott volt, és köszönetet mondott az általa is hősnek nevezett pilótának.

A védelmi tárca az üzenetek szövegét felhasználva videoklipet készített, ezzel búcsúzik a 36 éves Florin Rotarutól, aki 400 órás repülési tapasztalattal rendelkezett, ebből 250 órát MiG 21 Lancer fedélzetén töltött..

Hirdetés

Mihai Fifor védelmi miniszter egyébként közölte: átvizsgálják az összes MiG 21 Lancer típusú gépet, a vizsgálat végéig pedig egyik sem száll fel.

A román légierőnek jelenleg mintegy 30 MiG 21 Lancere van, az orosz gyártmányú gépeket izraeli támogatással újították fel. 1990 óta közel húsz ilyen vadászgép zuhant le Romániában.

Hirdetés