Nemzetközi bíróságon küzdenek tovább az igazságért Bánffy Dániel örökösei

A Bánffy-család szerint az etnikai diszkriminiáció és a haszonszerzés motiválta a mintegy 9 ezer hektár erdő visszaállamosítását.
Hirdetés

Megszólaltak Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei annak kapcsán, hogy a napokban Giurgiu megyei törvényszék több mint 9300 ha erdőt, Bánffy Dániel egykori magántulajdonát román állami tulajdonba helyezte. A Facebookon közzétett nyilatkozatban ismertetik a hosszú évek óta tartó per részleteit, azt, hogy az illetékes román hatóságok

10 éven keresztül megtagadták a 2007-ben hozott végleges bírói ítélet végrehajtását,

és soha nem adták ki a birtoklevelet erre a földterületre. A jogerős ítélet után a hatóságok több perújrafelvételi kérést indítványoztak, különböző indokokkal, ezek közül négyet elutasított a bíróság.

A Maros megyei prefektúra 2014-ben indítványozta az ötödik perújrafelvételi kérést, amikor is a legfelső bíróság áthelyezte Maros megyéből a Giurgiu-i bíróságra a dossziét.

A család szerint már maga a perújrafelvétel sem volt jogszerű,

hiszen egy olyan dokumentumok alapján kérték, melyek korábban is elérhetők voltak, és melyek nem indokolták a perújrafelvételt. 

Az 1952-ben hozott, az etnikai diszkrimináció szellemében született határozat osztályellenségnek és háborús bűnösnek nyilvánítja Bánffy Dánielt, azzal az indoklással, hogy elfogadhatatlan az a megoldás, miszerint a sovén, kizsákmányoló osztály egyik tagja büntetlenül maradjon. A Giurgiu-i törvényszék teljesen figyelmen kívül hagyja azt, hogy 1946-ban, egy akkor még független bíróság, a kolozsvári tábla,

véglegesen felmentette Bánffy Dánielt ugyanezekért a bűncselekményekért

– emlékeztet a család.

Hirdetés

Az 1952-es ítélet szerintük szégyenletes, alaptalan, kommunista határozat, amelynek egyetlen célja példa statuálása volt.

„Nagy csalódás Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei, a Bánffy-család számára, hogy 2018-ban, egy jogállamban, amely tagja az Európai Uniónak, a kommunista diktatúra által rendezett koncepciós per eredményét veszik alapul egy 10 évvel ezelőtt meghozott végleges bírói határozatot semmissé nyilvánítva. Jelen ítéletben ugyanaz az indoklás, mint a legsötétebb sztálinista időkben, azt állítva, hogy ezeknek a magántulajdonban levő, jogszerűen szerzett földterületeknek az elkobzása teljesen jogos volt. Az érintettek egyöntetű véleménye, hogy ezt az ítéletet nem az igazság és a jogszerűség szellemisége, hanem az etnikai diszkriminiáció és a haszonszerzés motiválta, mindez a 21. században az Európai Unióban.” – írják az örökösök.

Azzal zárják a nyilatkozatot, hogy nem maradt más választásuk, mint nemzetközi bíróságokhoz fordulni az ügyben.

 

Hirdetés