Focivébé, 23. nap: Európában marad a trófea

Mindkét dél-amerikai együttes elbukott a negyeddöntők első napján, zsinórban negyedszer is európai csapat fogja nyerni a világbajnokságot.
Hirdetés
A világbajnokok temetője: Kazany Aréna. A Tatárföld fővárosában esett ki a csoportkörben Németország, a nyolcaddöntőben Argentína, a negyeddöntőben pedig Brazília. Összesen 11 világbajnoki cím birtokosai.
 
A nap déjà-vu meccse: a 2010-es brazil–holland negyeddöntő. Ott is 2-1-re kaptak ki a brazilok, ott is lefocizták a pályáról riválisukat, de ott is elég volt egy egyéni hiba a saját kapu előtt az összeomláshoz. Felipe Melo szerepét most Fernandinho alakította.
 
A nap embere: Thibaut Courtois. A belga kapusnak eddig nem sok dolga volt a vb-n, de a brazilok alaposan megdolgoztatták. Nyolc védése közül legalább három az óriási bravúr kategóriába tartozik.
 
A nap brazilos kiesése: a brazilok. Kapufával kezdtek, öngóllal folytatták, mindent egy lapra feltéve, olykor fejetlenül rohamoztak, belehaltak a szépségbe. Csak éppen belegabalyodtak a jóval realistább belgák fizikális védőhálójába.
 
BRAZÍLIA–BELGIUM 1-2
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Fernandinho, Paulinho (Renato Augusto, 73.), Coutinho – Willian (Firmino, 46.), Gabriel Jesus (Douglas Costa, 58.), Neymar. 
Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Fellaini, Witsel, Chadli (Vermaelen, 83.) – Lukaku (Tielemans, 87.), De Bruyne, E. Hazard.
Gólszerzők: Renato Augusto (76.), illetve Fernandinho (13., öngól), De Bruyne (31.)
 
 

A franciák feltörték az uruguayi zárat

 
A meccs hiányzója:

Edison Cavani. A portugálok kiejtésében főszerepet vállaló csatár sérülése miatt nem játszhatott, és Luis Suarez egyedül kevés volt a francia védelem ellen. Cavani csupán kétszer nem játszott Uruguay legutóbbi 19 válogatott meccsén, és a csapat pont ezt a kettőt vesztette el úgy, hogy gólt sem szerzett.

 
A meccs kulcsfigurái: a kapusok. Llorisnak négy védése volt, köztük egy hatalmas bravúr Cáceres fejesénél. Ezzel szemben Muslera mindkét kapujára menő labdát bekapta, a másodiknál egyenesen “kariusozott” egy látványosat.
 
 
A meccs ébredő erője: Antoine Griezmann. A 2016-os Európa-bajnokságon is úgy lett gólkirály, hogy hat góljából ötöt az egyenes kieséses szakaszban szerzett. A vébén se villogott a csoportkörben, eddig csak két büntetőből lőtt gólja volt, de most gólpasszal és góllal döntötte el a meccset egy olyan ellenféllel szemben, amely addig mindössze egy gólt kapott a vébén.
 
URUGUAY–FRANCIAORSZÁG 0-2
Uruguay: Muslera – Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt – Nández (Urretaviscaya, 73.), Torreira, Betancur (C. Rodriguez, 59.), Vecino – Suarez, Stuani (M. Gómez, 59.).
Franciaország: Lloris – Pavard, Umtiti, Varene, Hernandez – Pogba, Kanté – Mbappé (Dembéle, 88.), Griezmann (Fekir, 90+3.), Tolisso (Nzonzi, 80.) – Giroud. 
Gólszerzők: Varane (40.), Griezmann (61.)

A góllövő-lista élmezőnye:

6 gólos: Harry Kane (angol)
4 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál), Romelu Lukaku (belga)
3 gólos: Kylian Mbappé, Antoine Griezmann (franciák), Diego Costa (spanyol), Gyenisz Cserisev, Artyom Dzjuba (oroszok), Edison Cavani (uruguay-i), Yerry Mina (kolumbiai)

 

Hirdetés