Fél Erdélyen átvágtat az unitáriusok lovas zarándoklata

A tizenhat lovas 450 kilométeren hirdeti a vallásszabadság 450. évfordulóját.
Hirdetés

Július 7–21. között a vallásszabadság 450. évfordulója alkalmából reggel 7 órakor a székelyderzsi unitárius vártemplomból indul útjára az erdélyi és magyarországi lovasok részvételével szervezett lovas emlékzarándoklat

A tizenhat lovasból és négy kísérőből álló zarándokcsapat útja során érinti a katolikus, evangélikus, református és unitárius felekezetek egy-egy jelentősebb gyülekezetét. A 450 kilométerre tervezett zarándoklat fő állomáshelyei: Bözöd, Marossárpatak, Mezőzáh, Torda, Szind, Mészkő, Székelykő, Nagyenyed, Gyulafehérvár, Vízakna, Oltszakadát, Fogaras, Olthévíz és Székelyzsombor.

Az unitárisuok közleménye szerint: a vallási és történelmi jellegű zarándoklat célja, hogy a három törvényes nemzet és a négy bevett vallás egyenjogúságának elvén, Erdély történelemmel átitatott terein átkelve a lovasok tisztelegjenek a több évszázados nemzeti és felekezeti együttélés előtt, emléket állítsanak János Zsigmond első erdélyi fejedelemnek, és

felhívják a figyelmet az erdélyiség eszméjére: a türelemre, a szabadságra és a hitre.

Az esemény ötletgazdái Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi és Kelemen Levente oklándi unitárius lelkészek. Az indulás előtt, július 6-án délután 18 órától Székelyderzsben nyitóünnepséget szerveznek az unitárius vártemplomban. Július 21-én pedig Oklándon ér véget a zarándoklat, ahol emlékjel-hagyás, ünnepi fogadás és műsor várja a résztvevőket és a meghívottakat.

Hirdetés

De nem csak ezért lesz mozgalmas a szombati nap az unitáriusok számára: ugyanezen a napon avatják fel Kolozsváron a Vallásszabadság Házát, amelyet a korábban püspöki rezidenciaként szolgáló, felújított középkori műemléképületben alakított ki a Magyar Unitárius Egyház. A Kolozsvár második legrégebbi polgári házának számító emeletes épület három évig tartó helyreállítási munkálatainak mintegy 1,3 millió eurós költségét közel 80 százalékban a magyar, és csaknem 15 százalékban a román kormány fedezte.

Hirdetés