A magyar Országgyűlés dönt a székelyek őshonos népcsoporttá nyilvánításáról

Az aláírások összegyűltek, a választási bizottság pedig elfogadta az erről készült jelentést. A Magyar Tudományos Akadémia szerint viszont a székelység nem értelmezhető önálló nemzetiségként.
Hirdetés

Egy lépéssel közelebb kerültek a székelyek ahhoz, hogy Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítsák őket: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki  ülésén elfogadta az összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést – tájékoztat az MTI.

A kezdeményezést 1022-en támogatták érvényesen, a Magyar Tudományos Akadémia szerint viszont a székelység nem értelmezhető önálló nemzetiségként. A honos népcsoporttá nyilvánításról az Országgyűlés hozza meg a végleges döntést.

Az korábban már kiderült, hogy erősen megoszlanak a vélemények a kezdeményezésről

A Székelyek Világszövetsége nevű szervezet korábban közölte, hogy a beadvány célja  hogy a székelységet a hatályos magyar jogszabályok szerinti nemzetiségként bejegyezzék, és ezáltal jelenlétét kimutathatóvá tegyék Magyarországon. Ez nem jelenti azt, hogy változik a székelyek nemzettudata, vagy az összmagyarsághoz való viszonya – fogalmaztak. 

A Székely Nemzeti Tanács nevében Gazda Zoltán sepsiszéki elnök viszont határozott hangnemben utasította el a kezdeményezést, mondván „agyalágyult emberek agyalágyult kezdeményezése”. Úgy vélekedett, hogy „csak valami hátsó politikai megfontolás, önkormányzati vagy parlamenti képviselői hely megszerzése állhat egy ilyen buta elképzelés mögött”.

Mit mond a törvény?

A törvény szerint nemzetiség minden olyan – Magyarország területén legalább egy évszázada honos – népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul. Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Hirdetés

Az őshonos nemzetté nyilvánításhoz legalább ezer, magát ehhez a nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkező magyar választópolgár aláírása szükséges.

Az NVB a jogszabályi előírásnak megfelelően kikérte a népcsoporttá nyilvánításról a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) véleményét, és az akadémia álláspontja szerint a székelyek nem értelmezhetők önálló nemzetiségként. Az NVB az MTA véleményével és az összegyűlt aláírások számával felterjeszti a kérelmet az Országgyűléshez, amely dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról. 

Hirdetés