Székelyföldi falu díszpolgára lett a flow-elmélet atyja

Csíkszentmihályi Mihály most jár először Székelyföldön, de máris díszpolgárként térhet haza Kanadába.
Hirdetés

A világhírű boldogságkutatót, a pozitív pszichológia atyjaként emlegetett Csíkszentmihályi Mihályt szerdán este avatják Csíkszentmihály díszpolgárává. Izsák-Székely Lóránt polgármester szerint erre már tíz éve készül a Hargita megyei település lakossága, hiszen, mint neve is mutatja, a flow-elmélet megalkotója apai ágon szentmihályi gyökerekkel rendelkezhet.

A helyi művelődési házban számos érdeklődőre számítanak, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött. A világhírű tudós kedden este Csíkszeredában tartott előadást a flow-ról (áramlás), az eseményt a nagy érdeklődés miatt a Sapientia egyetem előadóterme helyett a Szakszervezetek Művelődési Házában tartották.

Csíkszentmihályi Mihály életpályája nem mindennapi: 1934-ben magyar nemzetiségű családban született az akkor Olaszországhoz tartozó Fiuméban, ahonnan Velencébe, majd Rómába költöztek. A körülötte lévő nyomor hatására már gyerekkorában az emberi élet megértése foglalkoztatta, így később pszichológiát tanult az Amerikai Egyesült Államokban.

A klasszikus pszichológiában ugyan csalódott, de felfedezett egy új területet: megfigyelte, hogy a festők alkotás közben úgy viselkednek, mintha transzba estek volna, és hasonló „tüneteket” észlelt magán is sakkozás közben. Rájött, hogy ilyenkor megjelenik az alkotás, a teljes bevonódás érzése, melynek hatására az ember képes teljesen kizárni a külvilágot. A számos interjúalany által leírt állapotot „flow-élményként” határozta meg.

Hirdetés

Első kutatási eredményei nem arattak nagy sikert, az áttörést 60 éves korában a Flow. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája című könyve hozta meg, mellyel hatalmas népszerűségre tett szert. Azóta a pszichológiában még új területnek számító pozitív pszichológia atyjaként tisztelik.

Hirdetés