Foci-vébé, 20. nap: Anglia átlépte az árnyékát

Először nyert 11-es párbajt világbajnokságon az angol válogatott. Hat európai és két dél-amerikai csapat negyeddöntőzik.
Hirdetés
A nap birkózója: Carlos Sánchez. A kolumbiai középpályás az első játékos a világbajnokságon, aki két 11-est hozott össze a vébén, a japánok után az angolokat is megajándékozta egy góllal.
 
A vébé kocsmai verekedői: a kolumbiai játékosok. Provokáltak, odarúgtak, hisztiztek, fetrengtek, reklamáltak, a foci minden piszkos trükkjét bevetették, de focizni csak azután kezdtek el, hogy Anglia megszerezte a vezetést.
 
A nap eszközei: a pontrúgások. Anglia góljai háromnegyedét így szerezte a csoportkörben, és most is büntetőből szerzett vezetést. Kolumbia pedig harmadszor szerzett gólt szöglet után, Mina harmadik fejesével – ráadásul ezen a meccsen az első sarokrúgásukat sikerült időkrízisben gólra váltani.
 
 
A nap megtört átka: Anglia és a 11-esek. Világbajnokságon eddig háromból három szétlövést bukott el Anglia, Európa-bajnokságokon négyből hármat. A szövetségi kapitány, Gareth Southgate maga is hibázott 1996-ban, a németek elleni elődöntőben.
 
Henderson hibája után most is rezgett a léc, de a kolumbiai cserék lába is megremegett: Uribe brutális felsőlécet lőtt, Bacca kísérletét pedig védte Jordan Pickford.
 
 
KOLUMBIA–ANGLIA 1-1 – 11-esekkel 3-4
Kolumbia: Ospina – Arias (Zapata, 116.), Mina, D. Sánchez, Mojica – Barrios, C. Sánchez (Uribe, 79.), Lerma (Bacca, 61.) – Quintero (Muriel, 88,) – Cuadrado, Falcao. 
Anglia: Pickford – Walker (Rashford, 113.), Stones, Maguire – Trippier, Lingard, Henderson, Alli (Dier, 81.), Young (Rose, 102.) – Sterling (Vardy, 88.), Kane.
Gólszerzők: Mina (90+3.), illetve Kane (57., 11-esből)
11-esek: Falcao (1-0), Kane (1-1), Cuadrado (2-1), Rashford (2-2), Muriel (3-2), Henderson (védés), Uribe (felsőléc), Trippier (3-3), Bacca (védés), Dier (3-4)
 

A negyeddöntők programja:

Július 6., péntek: Uruguay–Franciaország (17.00), Brazília–Belgium (21.00)
Július 7., szombat: Svédország–Anglia (17.00), Oroszország–Horvátország (21.00)
 

Ibra nélkül jobban megy a svédeknek

Egy szerencsésen megpattanó lövéssel ejtették ki Svájcot. 
 
A nap folytatódó rossz sorozata: Svájc utoljára nyolcvan éve, az 1938-as világbajnokság első fordulójában tudott mérkőzést nyerni az egyenes kieséses szakaszban (4-2 Németország ellen), és gólt is 1954-ben (5-7 Ausztria ellen) szerzett utoljára. Azóta négyszer jutott a nyolcaddöntőbe, de ezeken a találkozókon 0-6 a gólaránya.
 
A nap megszakadt rossz sorozata: Emil Forsberg. A csoportkörben ő lőtt kapura a legtöbbször (12) anélkül, hogy gólt szerezzen. A 14. lövése végre bement, bár ehhez az is kellett, hogy Akanji lábán irányt változtatva becsapja a kapust. A FIFA ezen a vébén eddig öngólnak könyvelte el az ilyen találatokat, most viszont kivételt tett. 
 
 
A vébé nem hiányzó szupersztárja: Zlatan Ibrahimovic. A svéd focit másfél évtizeden át meghatározó csatárfenoménnal a soraiban 2002-ben és 2006-ban is a nyolcaddöntőben esett ki a svéd válogatott, 2010-ben és 2014-ben pedig ki sem jutott a vébére. Ibra most nincs, a svéd válogatott viszont már negyeddöntős. 
 
SVÉDORSZÁG–SVÁJC 1-0
Svédország: Olsen – Lustig (Krafth., 82.), Lindelöf, Granquist, Augustinsson – Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg (Olsson, 82.) – Berg (Thelin, 90+1.), Toivonen. 
Svájc: Sommer – Lang, Djourou, Akanji, Rodriguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Seferovic, 73.), Zuber (Embolo, 73.) – Drmic.
Gólszerző: Forsberg (66.)
Kiállítva: Lang (90+3.)
 

A góllövő-lista élmezőnye:

6 gólos: Harry Kane (angol)
4 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál), Romelu Lukaku (belga)
3 gólos: Kylian Mbappé (francia), Diego Costa (spanyol), Gyenisz Cserisev, Artyom Dzjuba (oroszok), Edison Cavani (uruguay-i)

 

Hirdetés