Halálos áldozatokat követeltek és hatalmas károkat okoztak az áradások

Az ország jelentős részén – többek között a Székelyföldön is – hatalmas erőkkel zajlik a védekezés.
Hirdetés

Elképesztő pusztítást okoznak az áradások az ország több megyéjében, az árvizek a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig négy ember halálát okozták.

A hatóságok vörös árvízriasztást léptettek életbe a Tatros vízgyűjtő medencéjében Hargita, Bákó, Kovászna és Neamţ megyében, illetve a Tatrang vízgyűjtő területén Brassó és Kovászna megyében.

Ugyanakkor máshol is tombolt az ár: az Argeş megyei Corbu településen egy férfit elsodort a víz, és már csak a holttestét sikerült megtalálni.

Vrancea megyében is egy nő halálát okozta az árvíz.

Buzău megyében Szitabodzánál leállították a forgalmat a 10-es főúton, miután 20 centiméteres magasságban elárasztotta a víz.

A Maros megyei Héjjasfalván egy felhőszakadás nyomán a lezúduló víz több háztartást is elárasztott, a víz mélysége helyenként a 60-70 centimétert is elérte.

Közben tragikomikus elemei is vannak az áradásnak: az interneten pillanatok alatt elterjedt az a szombati kép, amely a Teleorman megyei Ţigăneşti községben készült, és amelyen az látható, amint a tűzoltók éppen egy autót mentenek ki a vízből, miközben két helybeli férfi egy padon ülve, érdeklődve figyeli az erőfeszítéseiket.

Az érintett megyékben (Fehér, Bákó, Botoşani, Brassó, Brăila, Buzău, Kovászna, Hunyad, Hargita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Szeben, Suceava, Teleorman és Vrancea) több száz polgárt kellett kitelepíteni az árvizek útjából.

Hirdetés

Szombaton Bodolán összedőlt egy híd, amely felett a Brassó és Bodzaforduló közötti összeköttetést biztosító vasút halad. A híd a Tatrang folyón keresztül vezet.

Luiza Dănilă, a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, senki sem sérült meg az baleset során.

Oana Brânzan, a román állami vasúttársaság (CFR) infrastruktúrát kezelő részlegének szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vasúti szakaszt egy magáncég üzemelteti. A forgalmat 16 óra 10 perckor leállították.

Szombaton hat Hargita megyei település maradt áramszolgáltatás nélkül, az áramkiesés 2021 háztartást érintett. Gyergyótölgyes, Récefalva, Hágótő, Gyergyóholló, Hollósarka és Borszék településeken szakadt meg az áramellátás. 25 transzformátor-állomást és egy magasfeszültségű hálózatot érintett a kedvezőtlen időjárás.

Szeben megyében a hatóságok védőgátat építettek a Hortobágy völgyében.

Hirdetés