Unja már a PSD-ALDE-kormányt? Akkor ezt a hírt nem fogja agyonlájkolni

A Sociopol felmérése szerint nem igazán van ellenfelük.
Hirdetés

Nem tört meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció dominanciája: a Sociopol közvélemény-kutató szerint a két kormánypárt továbbra is vidáman irányíthatná együtt az országot, ha „most vasárnap” lennének a választások.

Igaz, a részvételi arány nem ostromolná az eget.

A szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint az ellenzék meglehetősen siralmas állapotban van, míg a kormányoldal dörzsölheti a markát:

a kormány fő erejét adó PSD a szavazatok 41 százalékát kapná.

A második az ellenzéki Nemzeti Liberális párt (PNL) 20 százalékkal, míg a harmadik helyre feljött a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE): a válaszadók 12 százaléka adná rá a voksát. Vagyis akárhogy számoljuk, ez 53 százalékos kormánytöbbséget jelent.

Dacian Cioloş volt technokrata miniszterelnök Románia Együtt Mozgalma (MRI) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyaránt a voksok 7 százalékát kapná .

És nagyon jön a kanyarban a Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök által alapított Pro Románia is: 5 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy bekerülne a parlamentbe.

Az RMDSZ a parlamenti küszöb alatt, 4 százalékon áll,

míg a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) ezúttal messze állna attól, hogy bejusson a parlamentbe: támogatottsága mindössze 1 százalékos.

Hirdetés

A kutatás szerint a megkérdezettek csupán 30 százaléka válaszolta azt: érdeklődik a szavazáson való részvétel iránt. Ennek nyomán olyan 74 százalékos részvételi arányt saccolnak

Meghökkentő eredményt hozott egyébként az a kérdés is, hogy kiben bíznak a leginkább a válaszadók. Az első helyezett annyira nem meglepő: Raed Arafat vészhelyzetek kezeléséért felelős belügyi államtitkárról van szó, benne a megkérdezettek 50 százaléka bízik. Ám a további sorrend már kissé döbbenetes: Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata polgármestere következik 25 százalékkal, míg a harmadik helyezett Klaus Iohannis államfő 24  százalékos eredménnyel.

Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészben 19 százaléknyian bíznak.

A felmérés június 22. és 26. között készült, 917 fős mintán, a hibahatár 3 százalékos.

Hirdetés