Vádat emeltek Sevil Shhaideh ellen, Rovana Plumb ellen ejtették

A Belina-ügyben a parlament nem adta ki Plumbot a DNA-nak.
Hirdetés
Különösen súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség Sevil Shhaideh, a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium volt vezetője ellen a Belina-ügyben. Az országos politikába Liviu Dragnea protezsáltjaként bekerült volt miniszter szabadlábon védekezhet, ügyét a bukaresti törvényszék fogja tárgyalni.
 
A vádhatóság szerint „közalkalmazottak közreműködésével, 2013-ban a Belina-sziget 278,78 hektáros és a Duna Pavel-ágának 45 hektáros területe törvénytelen módon ment át az állam tulajdonából Teleorman megye tulajdonába és a Teleorman Megyei Tanács kezelésébe, majd ezt, néhány nap múlva ugyancsak törvénytelen módon bérbe adták egy magáncégnek”. A Belina-sziget és a Pavel-ág az állam köztulajdonát képezte, ezért ennek tulajdonjogát csak törvénnyel lehetett volna megváltoztatni, kormányrendelettel nem.
 

A központi államvagyont így 3,7 millió lejes kár érte,

amiből mintegy 3,2 millió lej a két terület értéke, 450 ezer lej pedig a 2014 óta értük fizetett bérlési díj, amely az állami büdzsé és az országos vízgazdálkodás helyett Teleorman megye költségvetését gyarapította.
 
Ugyanazon ügyben és ugyanazon vád alapján, valamint bűnrészesség miatt bíróság elé kell állnia Ionela Stoiannak (volt Vasile) is, aki a tettek elkövetése idején igazgatói tisztséget töltött be a Shhaideh által vezetett minisztériumban.
 
Szintén a Belina-ügyben vádat emeltek a korrupcióellenes ügyészek Adrian Ionuţ Gâdea, a tettek elkövetése idején Teleorman megyei tanácselnök ellen hivatali visszaélésben való bűnrészességért, és Mariana Sanda Gheorghiu, valamint Rodica Guşă, az alexandriai kataszteri hivatal munkatársai ellen közokirat-hamisítás miatt. 
 
Rovana Plumb akkori környezetvédelmi miniszter esetében lezárták a nyomozást, nem is indíthattak ellene bűnvádi eljárást, mert a parlament nem tett eleget a DNA kérésének, és nem vonta meg a képviselőnő mentelmi jogát.

Hirdetés