Iohannis: nem úszhatják meg a kommunista bűnösök

Az államfő a kommunista diktatúra idején meghurcolt egykori politikai foglyokat tüntetett ki, ebből az alkalomból követelt felelősségre vonást.
Hirdetés

Gondoskodott arról Klaus Iohannis államfő, hogy legalább néhány álmatlan éjszakája legyen mindazoknak, akik a kommunista diktatúra kiszolgálóiként részesei voltak a diktatúrát elutasító polgárok politikai meghurcolásának. Az elnök ugyanis leszögezte: elfogadhatatlan, hogy leálljon a kommunista bűnösök felelősségre vonása.

„Az illetékes intézményeknek azonnal intézkedniük kell – hívta fel a figyelmet az államfő kedden este a Cotroceni-palotában, ahol állami kitüntetést adott át volt politikai foglyoknak.

Iohannis szerint a múlt megismerése és felvállalása szempontjából rendkívül fontos megfelelő büntetést róni ki azokért a tettekért, amelyek közvetlen támadást jelentettek az emberi méltóság ellen.

„Azt tapasztalom azonban, hogy a kommunizmus bűntetteinek kivizsgálása holtpontra jutott. Nem tolerálhatjuk, hogy az emberiesség elleni bűncselekményeket elkövetők nyugodtan alhassanak. Az illetékes intézményeknek azonnal intézkedniük kell”

– mondta Iohannis.

Az elnök kiemelte, száz évvel az egyesülés után az országnak kötelessége kiállni a demokrácia, az egység és az emberi szabadságok mellett, ugyanis csak így lesz értelme a kommunista börtönökben fogva tartottak szenvedésének és áldozatának. A magukat az igazságszolgáltatás áldozataiként beállító politikusoknak pedig vigyázniuk kellene arra, hogy „ne szennyezzék be a drámák emlékét, amelyeket önök akkora méltósággal éltek át” – fogalmazott az államfő.

Hirdetés

„Nagy megtiszteltetés számomra kitüntetni a román állam nevében néhány volt politikai foglyot, akik megharcoltak a szabadság és a demokrácia újjászületéséért. Önök az élő bizonyítékai annak, hogy a kommunista rendszerben is voltak hősök, akik megmentették a nemzet becsületét, akiket a román társadalom ismét felfedez és kellő tiszteletben részesít”

– mondta, hozzátéve, a politikai foglyoknak a kommunista diktatúrával szemben tanúsított ellenállása „bátorság- és elszántságlecke lehet mindannyiunk számára”.

Klaus Iohannis ugyanakkor rámutatott, az elkövetkezőkben is támogatni fogja a kommunizmus múzeumának létrehozására vonatkozó tervet.

Hirdetés