Elönti az eső Székelyföldet

Narancsfokozatú árvízriasztást adtak ki Hargita, Kovászna és Brassó megyére: rengeteg eső duzzasztja az Oltot.
Hirdetés
Újabb árvízriasztásokat adott ki szerda délután az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet. Hargita, Kovászna és Brassó megyében másodfokú, több más erdélyi megyében elsőfokú árvízkészültség van.
 
A narancssárga riasztás csütörtökön 16 óráig érvényes, többek közt az Olt (Hargita, Kovászna és Brassó megye), a Bodza (Kovászna és Brassó megye) és Tatros (Hargita és Kovászna megye) vízgyűjtő medencéjében. Itt a következő napokban 40-50, elszórtan akár 60-70 liter eső is eshet négyzetméterenként.
 
Árvízfigyelmeztetés
 
Az Országos Meteorológiai Hatóság illusztrációja az esőelőrejelzéshez
 
Csütörtök éjfélig sárga jelzésű árvízriasztást adtak ki többek között a következő folyókra: Maros (Hargita és Maros megye), Kis-Küküllő, Nagy-Küküllő (Hargita, Maros és Szeben megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Argeş és Vâlcea megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Brăila megye), Beszterce (Hargita, Suceava és Neamţ megye), Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ és Bákó megye).
 
Az esőzések miatti árvizek komoly problémákat okoztak ma Tulcea, Vrancea és Buzău megyékben, ahol háztartásokat öntött el a víz, illetve teljesen elvitte egy szakaszon a Vrancea és Buzău megye közötti egyik országutat.

Hirdetés