Nyomást akarnak gyakorolni a fontos ügyekben ítélkező bírákra

Ezt nem mi mondjuk, hanem a legfelsőbb bíróság elnöke.
Hirdetés

Áll a bál az igazságszolgáltatásban, és nem csupán az igazságügyi törvények futószalagon történő módosítása miatt: most éppen Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke panaszkodik arra, hogy egyes körök megpróbálnak nyomást gyakorolni a bírákra.

Tarcea csütörtökön, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülésén jelentette be, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz és az Igazságszolgáltatási Felügyelethez fordul, miután olyan hírek jelentek meg a médiában, hogy több alkalommal is ellátogatott a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) protokoll-villáiba.

Tarcea elmondta: hozzá is eljutottak azok a jelentések, amelyek arra figyelmeztetik a tanács tagjait, hogy gyakori látogatója a SRI protokoll-villáinak. Lépését azzal indokolja, mivel „nem egy normális társadalomban élünk, pontosan azért, mert egy borzalmas, általános manipuláció tanúi vagyunk, amelynek végső soron nincs más célja, mint az igazságszolgáltatási folyamat megakadályozása”.

A bírónő emlékeztetett: mindez a bírákkal szembeni nyomásgyakorlásként értékelhető egy olyan időszakban, amikor fontos ügyekben várhatók ítéletek.

Hirdetés

Tarcea állítása szerint az intézményes kereteken kívül semmiféle találkozón nem vett részt a SRI tagjaival.

 

Hirdetés