Alig alakult meg, Funar új pártja máris eget ostromló javaslattal rukkolt elő

Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.
Hirdetés

Amint arról mi is többszörös hurrával beszámoltunk, friss, ropogós nackópárt alakult a mioritikus hazában. Amelynek nem kisebb személyiség az ideiglenes elnöke, mint a dákopátia egyik legismertebb vírusgazdája, Gheorghe Funar, volt kolozsvári polgármester, volt nackópártelnök, volt szenátor.

És ha már megalakult, a párt gyorsan be is mutatta politikai programját. Amelynek egyik tartópillére a román alkotmány tiszteletére kötelező törvényjavaslat. Három darab cikkelye van neki:

1. Románia Alkotmányának megsértése két éves börtönbüntetéssel sújtandó.

2. A Románia Alkotmányát megsértő személyt legtöbb 24 órán belül letartóztatják, és letartóztatásban, sürgősségi eljárással elítélik.

3. A börtönbüntetés időtartama nem csökkenthető. Az elítélt nem nyerhet kegyelmet.

Persze, az ideiglenes pártelnök úr is nagyon jól tudja, hogy amíg egy törvénytervezet átbukdácsol a parlament demo- és bürokratikus labirintusán, sok időbe telhet. Ezért igen elegánsan azt ajánlja a bukaresti döntéshozóknak, fogadják el a zseniális javaslatot egy sürgősségi rendelettel, még a csütörtöki napon. Ennek érdekében A Mi Romániánk Párt még szerdán elküldte a történelmi jelentőségű törvényjavaslatot a parlamentnek.

Hirdetés

Funar mester ki is mondta: az ő javaslatuk igazán hasznos, ha ugyanis csütörtökön megszületik a sürgősségi kormányrendelet, Klaus Iohannis elnök máris mehet a dutyiba, már amennyiben nem meneszti tisztségéből Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vezetőjét.

És hogy miért tartja Funar úr olyan üdvösnek az új párt tevékenységét? Hogy-hogy miért? Kérem szépen, Gheorghe Funarnak (saját bevallása szerint) volt a leggazdagabb parlamenti tevékenysége, mióta létezik egyáltalán parlament, vagyis Alexandru Ioan Cuza óta! A jelen pillanatig összesen 328 törvényjavaslata és több, mint 5000 felszólalása volt a román parlamentben. 

Bizony! Íme, két Funar-féle törvényjavaslat, kapásból: minden román állampolgárnak osszanak ki egy-egy román nyelvű Bibliát, illetve minden romániai községben állítsák fel Mihai Eminescu szobrát.

Hirdetés