Nagyvárad visszahódította a kosárbajnoki címet

A Steaua ezúttal is alulmaradt a döntőben, a címvédő Kolozsvár harmadik lett
Hirdetés

Egy év szünet után ismét a Nagyváradi VSK ESK csapata nyerte a román férfi kosárlabda-bajnokságot, miután Bukarestben megnyerte a döntő negyedik meccsét. Az alapszakaszban harmadik helyen végző partiumi együttes a rájátszásban valamennyi párharcát 3-1-es összesítéssel nyerte meg, a negyeddöntőben a BCM U Piteşti, az elődöntőben a Nagyszebeni CSU, a fináléban pedig a Steaua ellen. Pedig a fővárosiak a múlt héten még elcsíptek egyet a két váradi meccs közül, ám a bukaresti meccseket vendégként is be tudta húzni a bihari csapat.

A 2016-os első váradi bajnokcsapatból csak négyen (Martin Zeno, Andrei Mandache, Bogdan Ţibârnă és Bogdan Nicolescu) jutottak el a duplázásig, a kispadon viszont továbbra is Cristian Achim ült: a vâlceai tréner immár kilenc éve vezeti az együttest, amivel kimagaslóan ő a bajnokság leghosszabb ideje azonos csapatnál dolgozó trénere.

Az idei siker titka elsősorban a szezon közbeni erősítéseknek köszönhető, hiszen a litván Vaidas Kariniauskas, az amerikai Kris Richard vagy a visszatérő kanadai Sean Denison is menet közben csatlakozott a csapathoz, így a boszniai triplaspecialista Muhamad Pasalic sérülés miatti kiesését is elbírta a csapat.

A legjobb négy közé idén is ugyanaz a négy csapat jutott, mint egy évvel korábban, a Steaua pedig zsinórban másodszor maradt alul a döntőben, és már 27 éve vár az újabb bajnoki címre. Bukaresti csapatként utoljára a Dinamo nyert 2003-ban, utána jött a 11 címet begyűjtő Asesoft Ploieşti (a Szerbiában bujkáló Sebastian Ghiţă csapata) hegemóniája, majd annak megszűnése után Nagyvárad és Kolozsvár „váltógazdasága”. 

A döntő eredményei:
Nagyvárad–Steaua 86:73
Nagyvárad–Steaua 70:75
Steaua–Nagyvárad 70:94
Steaua–Nagyvárad 89:92
A férfi Nemzeti Liga végeredménye: 1. Nagyváradi VSK ESK, 2. Bukaresti CSM Steaua Eximbank, 3. Kolozsvári U-BT, 4. Nagyszebeni CSU, 5. Temesvári BC, 6. BCM U Piteşti, 7. SCM U Craiova, 8. Galaci Phoenix, 9. Temesvári Timba, 10. Poli Iaşi, 11. Bukaresti Dinamo, 12. Maros KK (szezon közben visszalépett).    
A bajnokok örökranglistája: Dinamo 22 bajnoki cím, Steaua 21, Asesoft Ploieşti 11, Kolozsvári U 5, Bukaresti Metalul 23 August, Aradi West Petrom, Nagyszebeni CSU, Nagyváradi CSM 2-2, Bukaresti Locomotiva PTT, CSU ISA Piteşti 1-1. 

Hirdetés