Ha megverik is őket, nem videózhatnak a halláskárosultak kolozsvári iskolájának diákjai

Az iskola vezetősége egy nyilatkozat aláírására kötelezte a diákokat, hogy ne kerüljön több felvétel nyilvánosságra az iskola életéről.
Hirdetés

A probléma szempontjából irreleváns intézkedést vezetett be a halláskárosultak kolozsvári iskolájának vezetősége, miután hétfőn nyilvánosságra került egy felvétel, melyen az egyik felvigyázó bántalmaz és halálosan megfenyeget egy diáklányt az intézmény bentlakásában. Ahelyett, hogy a diákok érdekeit szem előtt tartva a hasonló esetek megelőzésére fektetné a hangsúlyt, az iskola inkább a jó hírét félti, és egy olyan nyilatkozat aláírására kötelezi a diákjait, melynek értelmében

többé nem tehetnek közzé felvételeket az iskola életéről.

Az intézkedésre a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD) hívja fel a figyelmet. Közleményükben azt írják, hogy az intézkedés korlátozó jellegű és az aláírás megtagadása semmilyen jogi következménnyel nem járhat.  Szerintük a hét eleji bántalmazás után fizikai és lelki megfélemlítésnek minősül a nyilatkozat aláírására való kényszerítés. Sőt, a diákok szabad véleménynyilvánításának jogát sértő intézkedés zaklatásnak is minősülhet, a kilátásba helyezett büntetések tükrében.

A CEDCD arra is figyelmeztet: nem elég, hogy a zárt ajtók és falak között élő, elszigetelt diákok nem tudják verbálisan kifejezni magukat, az iskola alkalmazottai pedig nem ismerik a jelnyelvet, ilyen ellenséges körülmények között

még azt is megtiltják nekik, hogy más kifejezési és önvédelmi csatornákat használjanak.

A nagy felháborodást keltő ügyben a CEDCD az ügyészségen tett feljelentést, a Nép Ügyvédje hivatalból vizsgálatot indított. A kolozsvári rendőrség bűnügyi eljárást, míg az iskola belső vizsgálatot kezdeményezett a felügyelőnő ellen. 

Hirdetés