Meleșcanu: nem akarunk konfliktust Magyarországgal, sőt fejlődnek a kapcsolatok

A külügyminiszter ezt egy kórosan magyarellenes Maros megyei honatya provokatív kérdésére válaszolta.
Hirdetés

Most tessenek megkapaszkodni: Románia nem akar konfliktust Magyarországgal! Ezt nem akárki mondta, hanem a román diplomácia jelenlegi legfőbb vezetője, Teodor  Meleșcanu. Ráadásul nem is akárhol, hanem a parlamentben, ahol a magyar ügyekre az egészségügyi határértéknél jóval nagyobb mértékben ráfixálódott, soviniszta provokációkra szakosodott Maros megyei képviselő, Marius Pașcan próbálta sarokba szorítani, amiért szerinte a kormány az utóbbi időben nem eléggé erélyes a magyarokkal szemben.

Meleșcanut  az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) javaslatára hívták meg a törvényhozásba a „kormány órája” elnevezésű, hétfőnként szervezett meghallgatásra, ahol a képviselők aktuálpolitikai felvetéseire válaszolt. A miniszter kijelentette: Románia fejleszteni akarja kapcsolatait valamennyi szomszédjával, Magyarországot is beleértve, senkivel sem akar „háborúskodást és csatározást”.

A magyarellenes felszólalásairól elhíresült Marius Pașcan PMP-képviselő azt szerette volna tudni, hogy a román külpolitikát Bukarestből vagy Budapestről irányítják. Pașcan szerint ugyanis a román külügyminisztérium a „homokzsák” szerepét tölti be, szótlanul tűrve a budapesti kormánytagoktól érkező sorozatos támadásokat.

A Maros megyei képviselő egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a bukaresti diplomáciának semmilyen reakciója nem volt, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – az Echo TV-nek adott június 4-i, a Magyar Idők által másnap szemlézett interjújában – megkérdőjelezte a (Románia és Erdély egyesülését kimondó) 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés közjogi legitimitását.

„Engem az foglalkoztat: hogyan fejlesszük a kapcsolatainkat a szomszédokkal. Nem hinném, hogy minden állásfoglalásra válaszolnom kellene, végül is mindenkinek joga van a véleményéhez. Szomszédainkkal és köztük Magyarországgal is jó viszonyra törekszünk. Arról kell tájékoztatnom, hogy kapcsolataink fejlődtek az utóbbi időben, és nagyon remélem, hogy ezen az úton haladunk tovább”

Hirdetés

– válaszolt a Maros megyei ellenzéki képviselőnek a külügyminiszter.

Ami kiindulópontnak nem rossz.  Csak a konkrét eredményeket sem ártana idővel felmutatni.

Hirdetés