H csoport: topcsapatok nélküli négyes

A H csoportban nincsenek sztárcsapatok, cserébe messze ez a legkiegyensúlyozottabb.
Hirdetés

Június 14-én a moszkvai Luzsnyiki-stadionban felhangzik a kezdő sípszó, és kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Főtér szokása szerint nem csupán beszámol majd a mérkőzésekről, de háttér-információkkal is szolgál. Terítéken a H csoport.

LENGYELORSZÁG

Első válogatott mérkőzés: Magyarország–Lengyelország 1-0 (1921 december 18.)
Legnagyobb siker: kétszeres világbajnoki bronzérmes
Világranglista-helyezés: 8.
Világbajnoki részvételek száma: 8
Legjobb vb-eredmény: bronzérmes (1974, 1982)
Világbajnoki mérleg: 15 győzelem, 5 döntetlen, 11 vereség, 44-40-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Michał Żewłakow 102
Legtöbb válogatott gól: Robert Lewandowski 53
A keret becsült értéke: 274,80 millió euró

Mi várható tőlük? Nagyjából ugyanaz, amit két éve az Európa-bajnokságon mutattak. A keretből 15-en már azon a tornán is ott voltak, és bár továbbra is a selejtezőkben 16 gólt szerző Lewandowski a legnagyobb név a csapatban, azért minden csapatrészben akadnak kiváló játékosaik. Nem véletlen, hogy a világranglista-helyezésük alapján az első kalapba tették őket a sorsolásnál, és így elkerülték a legnagyobb esélyeseket. Amivel gondjuk lehet, az az orosz közönség, hiszen a két nemzet viszonya legfeljebb a román–magyarhoz hasonlítható.    

Kiknek ajánljuk a meccseiket? A hagyományos kelet-európai foci rajongóinak és a magyar–lengyel barátságot sör-vodka kombinációval ápolóknak. 

Kapusok: Bartosz Białkowski (Ipswich), Łukasz Fabiański (Swansea), Wojciech Szczęsny (Juventus)
Védők: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszyński (Sampdoria), Thiago Cionek (SPAL Ferarra), Kamil Glik (Monaco), Artur Jędrzejczyk, Michał Pazdan (Legia Varsó), Łukasz Piszczek (Borussia Dortmund)
Középpályások: Jakub Błaszczykowski (VfL Wolfsburg), Jacek Góralski (Ludogorec Razgrad), Kamil Grosicki (Hull City), Rafał Kurzawa (Górnik Zabrze), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich Albion), Karol Linetty (Sampdoria), Sławomir Peszko (Lechia Gdańsk), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva), Piotr Zieliński (Napoli)
Támadók: Dawid Kownacki (Sampdoria), Robert Lewandowski (Bayern München), Arkadiusz Milik (Napoli), Łukasz Teodorczyk (Anderlecht)
Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

SZENEGÁL

Első válogatott mérkőzés: Benin–Szenegál 3-2 (1961 december 31.)
Legnagyobb siker: Afrikai Nemzetek Kupája-döntős (2002)
Világranglista-helyezés: 27.
Világbajnoki részvételek száma: 2
Legjobb vb-eredmény: negyeddöntős (2002)
Világbajnoki mérleg: 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 7-6-os gólarány
Legtöbb válogatottság: Henri Camara 99
Legtöbb válogatott gól: Henri Camara 29
A keret becsült értéke: 297,30 millió euró

Mi várható tőlük? Eddig csak egyszer jártak vb-n, de akkor jól odacsaptak: verték a címvédő franciákat és a svédeket, csak a negyeddöntőben buktak el a törökök ellen. A jelenlegi szövetségi kapitány, Aliou Cissé, a 2002-es tornán még játékosként vett részt, most pedig összerakta a teljes mezőny legoffenzívabb keretét: mindössze három belső védőt, viszont nyolc csatárt visz Oroszországba. A játékosai java része a francia futballban nőtt fel, heten Franciaországban is születtek, de nagy kérdés, hogy a hazai edzővel is képesek lesznek-e olyan fegyelmezetten futballozni, mint európai klubjaikban?     

Kiknek ajánljuk a meccseiket? A taktikai kötöttségektől mentes „őszinte” foci fanatikusainak. 

Kapusok: Abdoulaye Diallo (Rennes), Alfred Gomis (SPAL Ferrara), Khadim N’Diaye (Horoya AC)
Védők: Saliou Ciss (Valenciennes), Lamine Gassama (Alanyaspor), Kalidou Koulibaly (Napoli), Kara Mbodji (Anderlecht), Youssouf Sabaly (Bordeaux), Moussa Wagué (Eupen)
Középpályások: Idrissa Gueye (Everton), Salif Sané (Hannover), Cheikhou Kouyaté (West Ham United), Alfred N’Diaye (Wolverhampton), Badou N’Diaye (Stoke City), Cheikh N’Doye (Birmingham City)
Támadók: Mame Biram Diouf (Stoke), Keita Baldé (Monaco), Moussa Konaté (Amiens), Sadio Mané (Liverpool), M’Baye Niang (Torino), Ismaila Sarr, Diafra Sakho (Rennes), Moussa Sow (Bursaspor)
Szövetségi kapitány: Aliou Cissé

 

KOLUMBIA

Hirdetés

Első válogatott mérkőzés: Mexikó–Kolumbia 3-1 (1938 február 10.)
Legnagyobb siker: Copa América-győztes (2001)
Világranglista-helyezés: 16.
Világbajnoki részvételek száma: 6
Legjobb vb-eredmény: negyeddöntős (2014)
Világbajnoki mérleg: 7 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség, 26-27-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Carlos Valderrama 111
Legtöbb válogatott gól: Radamel Falcao 29
A keret becsült értéke: 251,30 millió euró

Mi várható tőlük? Ugyanúgy az Ospina–Zapata–James Rodriguez tengelyre építenek, csak most az első számú gólvágó, Radamel Falcao is egészséges. Igazán jól viszont csak ő focizott az elmúlt két szezonban, a többiek távol vannak a 2014-es torna előtti formájuktól. A csoportból persze így is simán továbbjuthatnak, a nyolcaddöntőben viszont már Belgium vagy Anglia jöhet szembe, ami nagy kihívás lesz számukra. A közvetlen felkészülési időszakban a teljes mezőnyből ők játszották a legkevesebb meccset, mindössze Egyiptom ellen léptek pályára (0-0).    

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Dörzsölt játékosügynököknek, akik már tudják, hogy a jó focista jóval legálisabb exportcikk, mint a kokain.  

Kapusok: David Ospina (Arsenal), Camilo Vargas (Deportivo Cali), José Fernando Cuadrado (Once Caldas)
Védők: Cristián Zapata (AC Milan), Davinson Sánchez (Tottenham), Santiago Arias (PSV Eindhoven), Óscar Murillo (Pachuca), Farid Diaz (Olimpia Asunción), Johan Mojica (Girona), Yerry Mina (Barcelona)
Középpályások: Wílmar Barrios (Boca Juniors), Carlos Sánchez (Espanyol), Jefferson Lerma (Levante), José Izquierdo (Brighton & Hove Albion), James Rodríguez (Bayern), Abel Aguilar (Deportivo Cali), Mateus Uribe (América), Juan Fernando Quintero (River Plate), Juan Cuadrado (Juventus)
Támadók: Radamel Falcao (Monaco), Miguel Borja (Palmeiras), Carlos Bacca (Villarreal), Luis Muriel (Sevilla)
Szövetségi kapitány: José Pekerman

 

JAPÁN

Első válogatott mérkőzés: Japán–Kína 0-5 (1917 május 9.)
Legnagyobb siker: négyszeres Ázsia-bajnok (1992, 2000, 2004, 2011)
Világranglista-helyezés: 61.
Világbajnoki részvételek száma: 6
Legjobb vb-eredmény: nyolcaddöntős (2002, 2010)
Világbajnoki mérleg: 4 győzelem, 4 döntetlen, 9 vereség, 14-22-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Endo Jaszuhito 152
Legtöbb válogatott gól: Kamamoto Kunisige 80
A keret becsült értéke: 73,40 millió euró

Mi várható tőlük? Két hónappal a vb előtt edzőt váltani sosem jó ómen, a japán szövetség mégis meglépte: a felkészülési mérkőzések eredményeire és a csapaton belüli feszültségekre hivatkozva menesztette Vahid Halilhozsicsot. A bosnyák tréner ezért be is perelte a szövetséget és Kozo Tasima elnököt. Utóda, Nisono Akira ugyan rutinos szakember, ám nemzetközi tapasztalata csak Ázsiára terjed ki: 2008-ban az Év Edzőjének választották, miután a Gamba Oszakával megnyerte az AFC Bajnokok Ligáját. A válogatott magját viszont Európában, főként Németországban légiósok adják.         

Kiknek ajánljuk a meccseiket? A fegyelmezett, ám fantáziátlan kelet-ázsiai foci és a busidó híveinek.

Kapusok: Higasigucsi Maszaaki (Gamba Oszaka), Kavasima Eidzsi (Metz), Nakamura Koszuke (Kasiva Reysol)
Védők: Endo Vataru, Makino Tomoaki (Urava Red Diamonds), Josida Maja (Southampton), Nagatomo Juto (Galatasaray), Sodzsi Gen, Ueda Naomicsi  (Kasima Antlers), Szakai Gotoku (Hamburger SV), Szakai Hiroki (Olympique Marseille)
Középpályások: Haragucsi Genki, Uszami Takasi (Fortuna Düsseldorf), Haszebe Makoto (Eintracht Frankfurt), Honda Keiszuke (Pachuca), Inui Takasi (Eibar), Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka), Kagava Sindzsi (Dortmund), Miszao Kento (Kasima Antlers), Osima Rjota (Kavaszaki Frontale), Sibaszaki Gaku (Getafe)
Támadók: Muto Josinori (Mainz), Okazaki Sindzsi (Leicester), Oszako Juja (Werder Bremen)
Szövetségi kapitány: Nisino Akira

 

Hirdetés