A Román Rendőrség honlapjával zsarolnak hackerek

Ha azt olvassa a képernyőjén, hogy a rendőrség blokkolta a számítógépét, amíg nem fizeti ki a bírságot: ne higgye el.
Hirdetés
A Román Rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy csalási kísérlet történik a nevében: pénzt próbálnak kicsalni a lakosságból informatikai rendszereken keresztül.
A rendőrség soha nem kér online átutalásokat az adatok visszaszerzése érdekében
figyelmeztet a Román Rendőrség. Az intézménynél többen jelezték, hogy nevében próbálják megkárosítani a kiszemelt áldozatokat. Az országos rendőr-főkapitányság (IGPR) kéri a lakosságot, hogy amennyiben olyan üzenetet kap, hogy online utaljon át pénzt az adatainak visszanyerése céljából, legyen tisztában vele, hogy csalásról van szó, és ne kövesse az utasításokat, mert legtöbb esetben a blokkolt mappákat sem fogja visszakapni. Inkább azonnal értesítse a rendőrséget.
 
A rendőrség melegen ajánlja a vírusellenőrző programok installálását, az ismeretlen (de akár ismert) személyektől kapott, gyanús és nem várt csatolmányok hanyagolását, és a www.nomoreransom.org honlap felkeresését, ha többet szeretne megtudni a zsarolóvírusokról.
 
A No More Ransom projektet 2016 júliusában indította el a holland rendőrség és az Europol, ehhez a Román Rendőrség és a DIICOT is csatlakozott. 

Hirdetés