A baszkok ismét kiállnak a függetlenségi népszavazás mellett (VIDEÓval)

Konkrétan, az utakra: irdatlan hosszú élőlánccal adóztak a demokráciának és a függetlenség eszméjének.
Hirdetés

Spanyolország, ugye, oszthatatlan nemzetállam, az alkotmány betűje szerint. Ezt a katalánok tavaly októberben a saját bőrükön tapasztalták, amikor népszavazást tartottak a régió függetlenségéről, majd egyoldalúan kikiáltották Katalónia függetlenségét. A madridi kormány keményen beletalpalt a katalánok függetlenségi törekvéseibe, becsukatta a regionális parlamentet, több függetlenségpárti politikust börtönbe vetett és ideiglenesen átvette a közvetlen irányítást a régió fölött.

Alig telt el fél év, és a baszkok kezdtek ismét mozgolódni. Vasárnap hatalmas élőláncot alkottak, amely a szervezők szerint 202 kilométer hosszú volt, és összekötötte San Sebastian, Bilbao és Vitoria városát. Utóbbi a baszk parlament székvárosa.

Az élőlánc célja az volt, hogy lehessen népszavazást szervezni a baszk függetlenségről. Ehhez tudni kell, hogy Katalóniával ellentétben, ahol a függetlenségpártiak aránya megközelíti a lakosság 50 %-át, a Baszkföldön jelenleg a lakosság alig 15–17 %-a támogatja a függetlenedést, a felmérések szerint.

Viszont a baszkok többsége ettől függetlenül jogszerűnek és demokratikusnak érzi, hogy a nép szavazhasson a függetlenség kérdésében.

A helyzet látszólag kedvez a baszk igényeknek. Nemrég a konzervatív Mariano Rajoy miniszterelnököt egy bizalmatlansági indítvány útján megbuktatták. A bizalmatlansági indítványt, nem mellesleg, a baszk parlamenti képviselők teljes mellszélességgel támogatták. Az új miniszterelnök, a szocialista Pedro Sanchez pedig nyitottabbnak tűnik a föderációs elképzelések tekintetében. Ez persze önmagában még nem jelent semmit.

Hirdetés

A helyzet most így fest. A vasárnapi élőlánc pedig így:

 

Hirdetés