Váradon már az is kihágásnak minősülhet, ha valakinek földszintes háza van

Magas elvárásokat támasztana az önkormányzat. Szó szerint.
Hirdetés

Igencsak különös tervezettel állt elő a nagyváradi önkormányzat. És amikor azt írjuk: különös, akkor még nagyon is alulfogalmazunk.

Csütörtökön ugyanis azt jelentették be, hogy büntetőadót terveznek kivetni azokra, akiknek a történelmi belvárosban, illetve a város főbb útvonalai mentén álló házuk nem illeszkedik az utcát szegélyező épületek általános magasságához.

És azokra is, akiknek a háza kilóg az utcafrontból, szűkítve ezzel a gyalogos vagy az autós forgalmat.

A renitens ingatlanok tulajdonosainak ingatlanadóját 50 százalékkal megemelnék,

ezzel próbálják majd rákényszeríteni őket, hogy építsenek rá emeletet a földszintes házukra, illetve bontsák le az utcafrontból kilógó ingatlant.

Az intézkedést igencsak papírízű magyarázattal indokolják: célja jobban kiaknázni a város épített örökségét, továbbá javítani a történelmi belváros és a fő útvonalak urbanisztikai arculatát. Az önkormányzat azt szeretné, hogy az utcáknak egységes arculatuk legyen, illetve hogy a belvárosi telkeken lévő alacsony ingatlanok magasabbak legyenek, mert a szabályzat kidolgozói szerint így gazdaságilag és turisztikai szempontból is jobban kihasználhatók.

Vagyis ebből nagyjából az szűrhető le, hogy

az önkormányzat számára nem feltétlenül az az elsődleges szempont, hogy a város adófizető polgárai érezzék jól magukat, hanem az, hogy az oda látogató turistáknak legyen jó.

Akik számára bizonyára eddig is súlyos vizuális sokkot okozott, hogy a több száz évvel ezelőtt kialakult városszerkezet nyomán emeletes házak között földszintes ingatlanok is állnak.

Persze előfordulnak olyan utcák, ahol néhány, nem műemléki besorolású, elhanyagolt földszintes házért nem lenne kár, de azért előfordulhat az is, hogy még az ilyen ingatlanok is fontosak lehetnek városképi szempontból a történelmi belvárosban.

Hirdetés

A most még csak tervként létező ötlet máris nagy felháborodást kelt, július másodikán közmeghallgatást tartanak a témában, és borítékolhatóak a parázs viták.

Nem mintha ez bármiben is zavarná az önkormányzatot: mivel a városi közgyűlésben abszolút többségben van a Nemzeti Liberális Párt (PNL), simán átmegy majd, Ilie Bolojan polgármester és a liberális frakció eddig sem zavartatta magát a város polgárainak véleménye által, ha valamilyen extrém ötletet akart keresztülerőltetni a közgyűlésen.

Amúgy nem ez lenne az első olyan rendelet, amellyel több pénzt húznak ki a belvárosban lakó polgárok zsebéből.

Büntetőadóval sújtják ugyanis azokat is, akiknek ingatlana leromlott állagú. Igaz, ők legalább önkormányzati hitelt kapnak a kényszerfelújításra. Aki viszont nem engedheti meg magának még így sem a felújítást, az előbb-utóbb szedheti a sátorfáját.

És valószínűleg ez a lényege az újabb, enyhén szólva is extrém javaslatnak. Az önkormányzat úgy döntött, hogy csak az lakjon a belvárosban, aki ezt anyagilag is megengedheti magának. Aki nem, az költözhet. És a jelenlegi gazdasági és ingatlanbumm idején máris legalább három befektető várja térdelőrajtban, hogy az értékes belvárosi telken az önkormányzat által megszabott magassági szabványnak megfelelő épületet húzzon fel. Ez a magasabb adók formájában a városkassza számára is többletbevételt jelent.

Az pedig minden bizonnyal csakis rosszindulatú feltételezés, hogy egyes hatalmi helyzetben levő pártok, esetleg önkormányzati illetékesek kasszája sem járna rosszul vele.

Meg aztán ha már az életszínvonal nem elég magas, legalább az épületek legyenek azok.

Hirdetés