Románia ismét megnyerte az európai pénzlenyúlási versenyt

Dragnea hátországát is kipécézte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala.
Hirdetés

Tavaly is Románia adta a legtöbb munkát az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF): összesen 11 strukturális alapokat érintő csalási ügyet zártak le, ebből 8 vizsgálat zárult ajánlással. Ezzel a számmal Románia vezeti az uniós toplistát, második helyen Magyarország és Lengyelország szerepel 10-10 vizsgálattal, dobogós még Görögország 9 csalásgyanús üggyel.

Az OLAF tevékenységét ismertető jelentés szerint tavaly 197 ügyet zártak le, és ezekben 309 ajánlást adtak ki az illetékes uniós és tagállami hatóságok számára, amelyek lehetővé teszik 3 milliárd euró visszafizettetését az EU költségvetésébe. Az összeg töredékét a TelDrum által visszafizetendő 21 millió euró teszi ki, mely kapcsán az OLAF rávilágított: az útépítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás meghirdetői

törvénybe ütközően egyeztek meg a kivitelezővel.

A jelentésben az OLAF a TelDrum példáján keresztül szemléltette a nemzeti vagy regionális szinten kezelt uniós források törvénytelen felhasználását. A hivatal szerint a teleormani elöljárók a TelDrum vállalattal olyan egyeztetéseket folytattak, melyek kizárták annak a lehetőségét, hogy más cégek sikeresen szerepeljenek a közbeszerzési eljáráson, az érintettek több okiratot is meghamisítottak ennek érdekében.

A felbecsült kár 21 millió euró, melyet Romániának vissza kell fizetnie az Európai Bizottságnak. Az OLAF javaslatokat tett az Országos Korrupciós Igazgatóságnak (DNA) az ügy jogi orvoslására. A DNA még 2017 novemberében indított eljásárt, Románia pedig elfogadta a döntést, hogy

vissza kell fizetnie 21 millió eurót.

A TelDrum ügyében az egyik vádlott Liviu Dragnea, a PSD elnöke, a Teleorman Megye Tanácsának volt elnöke, aki a vádak szerint nyakig benne volt a TelDrum korrupciós ügyleteiben.

Hirdetés