Vetélkedve tanítják meg a diákoknak a román és a magyar Kolozsvárt

A kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedőre a város elmúlt száz évének alkotóiból kell felkészülni.
Hirdetés
Kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedőt szerveznek jövő héten a Sapientián Kolozsvár elmúlt száz évéről – jelentette be ma Horváth Anna városi tanácsos, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke és Tonk Márton, a Sapientia egyetem Kolozsvári Karának dékánja.
 
A Kolozsvár 100 nevű vetélkedőt június 14-én tartják, 14 kolozsvári – román és magyar – középiskola csapatának részvételével. A benevezett csapatok olyan, Kolozsvár elmúlt száz évének szellemi életét alakító személyiségek életéből és munkásságából készülnek fel, mint Alexandru Vaida Voievod, Sigismund Toduță, Emil Racoviță, Bánffy Miklós, Janovics Jenő, Márton Áron, Balogh Edgár, Alexandru Borza, Augustin Bena, Szervátiusz Jenő, Nagy István, Senkálszky Endre és Szacsina Géza.
 
A vetélkedő célja, hogy a román és magyar nemzetiségű diákok
 

egymás kultúráját jobban megismerjék,

a vetélkedőre ugyanis minden csapat a másik nemzetiség egy híres személyét választotta ki a szervezők által kiadott listából, és egy szabadon választott műfajú pályamunkát készít róla. A Kolozsvár 100 versenyzői döntik el, hogy PowerPoint vagy Prezi típusú prezentáció, kisfilm, színházi előadás, képzőművészeti performansz vagy más, a csapat minden tagját bevonó alkotással jelentkeznek a versenyre. A rendezvény szakmai irányítását a Sapientia oktatói biztosítják.
 
A verseny segítségével a diákok átfogó képet alakíthatnak ki arról, hogy az elmúlt száz esztendő folyamán milyen kolozsvári magyar és román származású alkotók, közéleti személyiségek és kultúremberek hagytak nyomot a kincses város történetében, kik járultak hozzá a város szellemi életének fejlődéséhez. A nyertes csapatok tagjai nyáron négynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek részt Kolozsvár–Gyulafehérvár–Gyula–Budapest útvonalon, amely során az adott városokban történelmi jelentőségű intézményeket, helyeket látogatnak meg.
 

„Beszélünk róla vagy sem, az elmúlt száz évben párhuzamos társadalmakba húzódtunk vissza.

Ennek következménye, hogy a fiatal generációk egyre kevesebbet tudnak egymásról” – indkolta a vetélkedő létrejöttét Horváth Anna. Arra is kitért, hogy amennyiben sikeres lesz a rendezvény, folytatják a következő években akár más erdélyi helyszíneken is.
 
A kultúrtörténeti vetélkedő a Romania 100 program részét képezi, és a városi tanács, a kolozsvári polgármesteri hivatal, illetve a Communitas Alapítvány támogatásával jött létre.

Hirdetés