Kihallgatási rekordot döntene az ügyészség a forradalom ügyében

Számításaik szerint hatezer személyt készülnek kihallgatni.
Hirdetés

Ha lenne a kategóriában nemzetközi verseny, alighanem a dobogóra is esélyes lehetne a román katonai ügyészség, amely szerdán bejelentette: mintegy hatezer személyt készül kihallgatni az 1989-es forradalom idején elkövetett gyilkosságok és egyéb visszaélések ügyében.

Mivel a vád igencsak súlyos – emberiesség elleni bűncselekmények miatt vizsgálódnak az akkori vezetők, Többek között Ion Iliescu volt államfő és Petre Roman akkori miniszterelnök ellen –, az ügyészek nem aprózzák el a dolgot.

Most éppen a sértettek – a meggyilkoltak hozzátartozóinak, a sebesülteknek és a jogtalanul fogva tartott személyek – felkutatása zajlik. Ha mindenkire sikerült rábukkanni, beidézik őket a bukaresti, a jászvásári, a temesvári vagy a kolozsvári katonai ügyészségre, esetleg a lakhelyük szerint illetékes megyei rendőr-főkapitányságra.

Az érintetteket arra kérik, hogy a kihallgatásra vigyék magukkal a sérüléseiket igazoló orvosi látleleteket, illetve azon iratokat, amelyek bizonyítják, hogy a forradalom idején megölt vagy megsebesült személyek hozzátartozói.

Hirdetés