Újabb lépés afelé, hogy Iliescu ne úszhassa meg a forradalom idején elkövetett disznóságokat

Az ügyészek a forradalom utáni időszakban elkövetett összes törvénytelenség miatt előveszik a volt elnököt.
Hirdetés

Jobb későn, mint soha alapon nagyon beindult a katonai ügyészség, amely emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz Ion Iliescu volt államfő ellen az 1989-es forradalom idején elkövetett törvénytelenségek ügyében.

Az ügyészség kedden beidézte a volt elnököt, és hivatalosan közölte vele: már nem csupán az 1989. december 27-e és 31-e, hanem a 22-e és 27-e közötti tevékenysége kapcsán is nyomoznak ellene.

Iliescu ügyvédje, Adrian Georgescu megerősítette, hogy az egykori elnököt a nyomozás kiterjesztéséről tájékoztatták, ezen túlmenően viszont semmilyen vallomást nem tett.

Gorgescu elmondta, biztos benne, hogy az ügyészség vádat emel Iliescu ellen. „Akkoriban azt hiszik, valaki gondolt arra, hogy harminc év múlva olyasmiért kell felelnie, ami akkoriban abszolút becsületesnek és abszolút korrektnek tűnt számára?” – próbálta védeni a volt elnököt.

Az ügyvéd ezt is elmondta, hogy Iliescu ártatlannak tartja magát.

Hirdetés

Az ügyészek szerint Iliescut többek között azért lehet elmarasztalni, hogy reaktiválta és védelmi miniszterré nevezte ki Nicolae Militaru tábornokot, illetve a Ceauşescu-házaspár kivégzéséről döntő rendkívüli katonai törvényszék létrehozása miatt is bíróság elé kívánják állítani.

Mint megírtuk, Klaus Iohannis államfő áprilisban hagyta jóvá a bűnvádi eljárást, ezt követően egyszer már beidézték Iliescut az ügyészségre.

Hirdetés