Óriási mozgósítás zajlik országszerte a szocdemek gigagyűlésére

Egymásra licitálnak a PSD megyei szervezetei az összetoborzott résztvevők számát illetően.
Hirdetés

A jogállam és a demokrácia védelmében szombat estére meghirdetett nagygyűlésre a Szociáldemokrata Párt minden megyében óriási toborzást folytat, a megyei szervezetek egymásra licitálnak a fővárosba utaztatott résztvevők számát illetően.

A legtöbben Olt megyéből érkeznek Bukarestbe: mintegy 10 000 személy. Iaşiból 6 000, Szucsávából 3 000, Fehér és Beszterce megyékből 2 500, Gorjból és Temesből 2 000, Aradból 1 500, valamint Szatmárból 1 100 szimpatizáns fog részt venni a találkozón a megyei vezetők ígérete szerint.

A PSD helyi szervezetei a sajtónak egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy bár nem volt megyei kvóta a párt vezetősége részéről, nagyon sokan fel vannak háborodva az utóbbi időszak történései miatt, ezért önként és lelkesen vesznek részt az eseményen. Aki anyagilag nem engedheti meg magának a bukaresti kiruccanást, annak a párt fizeti az utat – szólta el magát az egyik PSD-vezér.   

Személygépkocsikkal, bérelt kis- és nagybuszokkal egyaránt zajlik az utaztatás, ugyanakkor Hunyad megyéből külön kérvényt intéztek az országos vasúti társasághoz (CFR), hogy pótkocsikkal egészítsék ki a Bukarestbe induló vonatokat, mert olyan sokan fognak vonatra szállni.

Hirdetés

Liviu Dragnea hétfőn hirdette meg a bukaresti nagygyűlést olyan konspirációs hangulatú szöveggel, hogy muszáj ismét szó szerint idézzük:

„A nagygyűlés tiltakozás az ellen, hogy megkérdőjelezik a demokráciát és a jogállamot. Meg akarjuk mutatni, hogy eltökéltek vagyunk, és a végsőkig elmegyünk. Mindazokat várjuk, akik szabad országban akarnak élni, ahol az intézményeket nem terrorizálják. Olyan országban, ahol a propaganda miatt felmerül a gond, hogy egy nem legitim, obskurus, földalatti szervezet élősködik az állam intézményein, amely okkult módon befolyásolja a fontos döntéseket, visszaéléseket, törvénytelen beavatkozásokat enged meg, hagyja, hogy román állampolgárokat és cégeket zárjanak be, hogy többezer sorsot tegyenek tönkre, és olyan érdekeket követ, amelyek nem mindig kizárólag belülről fakadnak.”

Hirdetés