Egyetlen európai ország sem vállalta be, hogy medvét importáljon Romániából

Egyes országokban már több mint száz éve kihaltak a medvék, ódzkodnak az újrahonosításuktól.
Hirdetés

A környezetvédelmi minisztérium nemrég a nagykövetségek közvetítésével levélben fordult az Európai Unió tagállamaihoz, abban a reményben, hogy akad olyan ország, ahová romániai medvéket telepíthetnének. Graţiela Gavrilescu miniszter hétfőn egy Ploiești-i eseményen elmondta: egyetlen pozitív válasz sem érkezett a megkeresésre, több helyről is az a válasz jött, hogy száz éve nem élnek medvék az adott országban.

Gavrilescu ennek okán ismét elmondta: fontos megvédeni az emberi életet, de a medvék életének megőrzése is fontos. Mivel túl nagyszámú medvepopuláció él jelenleg Romániában, szükség esetén nem fog ódzkodni attól, hogy miniszteri rendeletet adjon ki egy-egy példány kilövésére.

Gavrilescu emlékeztetett, hogy az általa vezetett szaktárca honlapján megtalálható a nagytestű ragadozókkal kapcsolatos közép- és hosszú távú cselekvési terv, amely magában foglalja a medveállomány felmérését, az állatok csipekkel való ellátását és a lakosság kiképzését is.

Hivatalosan több mint 6500 medvét tartanak számon Romániában, de egyes becslések szerint számuk két-háromezerrel is nagyobb lehet. 

Legutóbb a Szent Anna-tónál harapott meg embert egy, a helyiek által Sanyinak nevezett medve. Sanyit nem lőtték ki, hanem átszállították a zernyesti medverezervátumba.

Hirdetés