Járt mostanában az oktatási tárca honlapján? Akkor hekkereknek dolgozott

Ügyes trükkel állították szolgálatukba a honlapot és az oda ellátogatókat.
Hirdetés

Ilyen nincs: két hónapon belül immár másodszor törték fel az oktatási minisztérium honlapját.

De ezúttal nem is akárhogy: az elkövetők egy olyan programot telepítettek fel, amely kriptovalutát bányászik.
Ráadásul úgy, hogy bárki, aki az elmúlt napokban ellátogatott a tárca honlapjára, kriptovalutát generált azon személy vagy személyek számára, akik a kalózprogramot feltöltötték.

A minisztériumban most vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a kalózprogramot kívülről töltötték fel, vagy valaki a minisztériumon belülről.

Mit mondjunk: ha már az oktatási tárcáról van szó, akkor tanítani valóan ügyes a módszer.

De mi az a kriptovaluta?
A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál írja a Wikipédia. Kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is. 
A Bitcoin a legelső és legismertebb kriptovaluta, 2009-ben került kibocsátásra egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert ember által. Azóta számos kriptovaluta jelent meg a piacon. Ezeket gyakran altcoinoknak is nevezik, a Bitcoin+alternative szavak összekapcsolásának eredményeként.
A Bitcoin és alternatívái decentralizáltak a hagyományos, centralizált bankrendszerrel szemben. A decentralizált ellenőrzés a blockchain használatához kapcsolódik, mely egy elosztott főkönyvi technológia. Lényege, hogy az egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak fogadni és küldeni mindenféle központosítás nélkül. Jellegzetes tulajdonságai, hogy független a kormányzati és vállalati érdekektől, nem kapcsolódik be a hagyományos bankrendszerbe, decentralizált, megvásárlása törvényes valutával történik.
Kriptográfiát, titkosítást használ és ha a felek úgy akarják anonimak maradhatnak a tranzakció lebonyolítása során. 

Hirdetés