Eldőlt, hogy lesz kilövési kvóta a medvékre

Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
Hirdetés

Döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház plénuma az RMDSZ azon törvénytervezetét, amely arra kötelezi ezentúl a környezetvédelmi minisztériumot, hogy minden évben egy beavatkozási kvótát szabjon meg az elszaporodott védett fajok esetében, illetve ezt szükség esetén bármikor megtehesse – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

A számos vitát eredményező tervezetről annak kidolgozója, Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője elmondta: szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, amely értelmében a szaktárca jóváhagyja a beavatkozási kvótát, azonban ezen a téren is szükség van további előrelépésekre, hiszen nem tükrözik teljes mértékben a valóságot.

„A közeljövőben szükség lesz egy sokkal alaposabb genetikai elemzésen alapuló állományfelmérésre, hiszen jelen pillanatban semmilyen hatóság nem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományt illetően, országos és regionális lebontásban” – fogalmazott.

A törvénymódosításra azért volt szükség, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, emberi életek kerültek veszélybe. Számos helyi és megyei önkormányzat jelezte a problémát a szaktárcának, azonban mindmáig csak részlegesen sikerült előrelépni ez ügyben.

A képviselőház 169 támogató szavazattal, 59 ellenszavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el döntőházként az indítványt, amit Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Hirdetés