Felvillanyozó hírünk van a villamosenergia áráról

Az elkövetkező egy évben 3,5 százalékkal kevesebbet fizetünk az áramért.
Hirdetés

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) közlése szerint július 1-jétől 3,5 százalékkal csökkenhet a lakosságnak szolgáltatott villamosenergia ára, miután új módszertant vezetnek be az árképzésre a végső szolgáltatók (furnizorii de ultimă instanţă, röviden FUI) számára. Az ANRE bizottságának keddi ülésén meghatározták, hogy a következő egy évben (2018. július 1-től 2019. június 30-ig) mennyi számlázható ki maximálisan a villamosenergia fogyasztása után, ez az összeg a jelenlegihez képest 3,53 százalékkal kevesebb lesz.

Három munkanapon belül a szolgáltatóknak közölniük kell az ANRE-vel, hogy milyen árak szerint fognak számlázni az említett időszakban. Az összeget csak abban az esetben hagyja jóvá a hatóság, ha kisebb vagy egyenlő az általa javasolt összeggel.

Mindez közvetve a villamos energia piacának a liberalizációja teszi lehetővé, amely megszüntette az állami árszabályozást, és versenyhelyzetet teremtett az energiaszolgáltatók között. Az ügyfelek szabadon megválaszthatják, hogy melyik szolgáltatóval kötnek szerződést, sőt, többletköltség nélkül válthatnak szolgáltatót. Az ANRE azt javasolja, hogy a lakosság tájékozódjon a szolgáltatók árajánlatairól, és válassza a legelőnyösebbet.

Hirdetés