Az első fokú ítélet alapján megússza a börtönt Tăriceanu

A DNA három év letöltendő börtönbüntetést kért a szenátus elnökére, de a legfelsőbb bíróság ma felmentette a hamis tanúzás vádja alól.
Hirdetés

A legfelsőbb bíróság felmentette a vád alól Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt, akit hamis tanúzással és bűnpártolássa vádol az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A kisebbik kormánypárt, az ALDE elnökére három év letöltendő börtönbüntetést kért a vádhatóság.

A politikus ellen 2016 júliusában emelt vádat a DNA, mert szerinte 2016 áprilisában Tăriceanu eskü terhe alatt valótlanságokat állított, amikor kihallgatták az ügyben, megnehezítve ezáltal az igazságszolgáltatás munkáját, a vádlottak felelősségre vonását.

Az ügyészek szerint Tăriceanu a valósággal ellentétben azt állította, nem volt tudomása arról, hogy Paul Philippe herceg visszakapta a băneasai telket (egykori királyi farmot) és a Snagov-erdőt, és állítása szerint arról sem tudott, hogy a visszaszolgáltatásban szerepük volt Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi vádlottaknak. A házelnök azt is tagadta, hogy tudomása lett volna az ezen telkekkel kapcsolatos adásvételi szerződésekről.

Az ügyben több tanú – köztük Victor Ponta egykori kormányfő, és Tăriceanu felesége is – ellene vallottak.

A szenátus elnöke a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, azt mondta: a vádak légből kapottak, őt pedig belerángatták ebbe az ügybe.

Hirdetés