Tényleg megpróbálhatja lenyúlni a kormány a magánnyugdíjakat

Legalábbis azokat az összegeket, amelyeket júliustól kellene a munkavállalók magánnyugdíj-számláira utalni.
Hirdetés

Ellehetetlenítené a kormány a lakosság magánnyugdíj-megtakarításait – legalábbis ez derül ki egy, a hétvégén nyilvánosságra került dokumentumból, amely a kabinet idei terveit sorolja.

Ennek egyik része arról szól, hogy július elseje és december 31-e között felfüggesztenék az összegek folyósítását a kötelező magánnyugdíj-számlákra.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter vasárnap este igyekezett kézzel-lábbal cáfolni a hivatalos kormányzati dokumentumban is megjelent tervet. Szerinte az nem a kormány ötlete, hanem a Prognózisbizottságé, nem szerepel kormányrendelet-tervezetben, és nem is támogatják.

Leszögezte: az összegek átirányítására nem kerül sor.

Florin Cîţu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) gazdasági szakpolitikusa ugyanakkor úgy véli: a kormány tervei azt jelzik, hogy egyszerűen fel akarják számolni a kötelező magánnyugdíj intézményét.

A Prognózisbizottság elnöke, Ion Ghizdeanu ugyanakkor azt állítja: a magánnyugdíjakra vonatkozó javaslat olyannyira csupán ötlet szintjén merült föl, hogy

bele sem kellett volna kerülnie a dokumentumba.

Szerinte csupán tévedésből tüntették föl benne, hiszen csupán egy elemzésről van szó, nem tervezetről. Azt is elmondta, a hibás megfogalmazás miatt belső vizsgálatot kezdeményeztek.

Hirdetés

A kötelező magánnyugdíjat – vagyis közismertebb nevén a nyugdíjrendszer második pillérét – 2007-ben vezették be. Az első pillért az állami nyugdíj jelenti, a harmadikat pedig a szabadon választható nyugdíj-megtakarítások.

A kötelező magánnyugdíj lényege, hogy a kötelező módon levont nyugdíjbiztosítás egy részét a munkavállalók magánnyugdíj-számlájára utalják, növelve ezzel az esélyt, hogy az ember nyugdíjas éveiben méltányos, vagy legalábbis ahhoz közelítő öregségi illetményt kap. A tervek szerint az ide átutalt összeg arányának folyamatosan növekednie kellett volna, ehhez képest tavaly a kormány 5,1 százalékról 3,7-re csökkentette az ide utalt pénzek arányát.

Az ok: a felelőtlen közalkalmazotti bér- és nyugdíjemelési ígéretek teljesítésére természetesen nincs pénz az államkasszában, ezért szemet vetettek az emberek megtakarításaira. A jelek szerint nincs képük a már a számlákon felgyűlt összegeket lenyúlni, viszont – amennyiben nem sikerül megakadályozni –, azt már meglépnék, hogy a továbbiakban egy lejt se utaljanak a magánnyugdíj-számlákra az általunk befizetett pénzből, hogy a teljes összeget az állami nyugdíjalap feneketlen zsákjába tereljék.

Az érintett szakmai szervezetek és befektetői szövetségek ezért közös nyilatkozatban kérték a második pillér megtartását.
 

Hirdetés