Már nem sokáig érkezik gombnyomásra a taxi

A kormány hadat üzen minden nem diszpécser-alapú fuvarozónak, mint például az Uber, a Taxify vagy a Clever.
Hirdetés

A kormány sürgősségi kormányrendelettel szorítaná ki a szállítási piacról az Ubert, a Taxifyt, és az olyan mobilalkalmazással működő taxis szolgáltatásokat is, mint a Clever vagy a Star Taxi. A magyarázat: ezek az applikációk torzítják a versenyhelyzetet a vállalatok között.

A Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium közvitára bocsátotta a taxis közlekedést szabályozó törvénymódosítását, melyben azt írják, hogy a technológiai fejlesztésekkel a törvényhozásnak is lépést kell tartania. Mivel a taxirendelés egyszerűsítésével ezek a cégek már nem diszpécserszolgálattal működnek, ellenőrizhetetlenné váltak a taxis engedélyek, ráadásul aránytalan helyzet állt elő a szabályozások betartásával, diszpécserrel működő szállítási cégekkel szemben. A módosítással azok a személyszállító cégek, amelyek nem rendelkeznek menetirányítóval, törvénytelennek lesznek kikiáltva.

Szigorítanák a taxizás feltételeit abban az értelemben is, hogy a taxisok csak ott fuvarozhatnak, ahol az engedélyüket kiállították. Egyszerűsítenék az engedély nélkül, pénzért utasokat szállító személyek büntethetőségét is: közvetlenül az ellenőrző szervek állítják ki ezentúl a büntetést, és nem szükséges igazolniuk a fuvarozás ismétlődő jellegét.

Hirdetés