Spanyolország nem veszi le a mancsát Katalóniáról

Merthogy hiába alakult meg az új katalán kormány, a regionális vezetők továbbra is provokálnak, renitenskednek.
Hirdetés

Az történt, hogy Katalónia új elnöke, a nemrég megválasztott Quim Torra szombaton nyilvánosan bejelentette az új regionális kormány összetételét. Eddig nincs is semmi baj, de az a helyzet, hogy a vadiúj kormánynak több olyan tagja is van, akik börtönben ülnek, tárgyalásra várva, vagy éppen önkéntes száműzetésben tengetik életüket. Ezt pedig a madridi kormány persze nem hajlandó elfogadni.

A konfliktus tavaly október elsején megszervezett, Madrid által törvénytelennek minősített katalán népszavazás kapcsán mérgesedett el. A népszavazáson a katalán választók 43 százaléka vett részt, viszont a szavazók elsöprő többsége (90 százalék) a függetlenségre voksolt.

Aztán október 27-én a katalánok fogták magukat, és egyoldalúan kikiáltották a függetlenséget. Mire Madrid begorombult. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelentette: a kormány feloszlatja a Carles Puigdemont által vezetett katalán kormányt és előrehozott választásokat ír ki. Ezzel a lépéssel Madrid átvette a régió közvetlen ellenőrzését.

A tavaly decemberi előrehozott választásokon a függetlenségpártiak kis többséggel győztek, de egy ideig nem került olyan elnök, aki ne lett volna börtönben vagy száműzetésben. Végül Quim Torra lett a regionális elnök, aki május 17-én le is tette az esküt. Quim Torra – aki egyébként kemény vonalas katalán függetlenségpárti és a Berlinben tartózkodó Carles Puigdemont ex-elnök közeli szövetségese – felszólította a madridi kormányt, tegyen pontot a régió közvetlen ellenőrzésére. Vagyis vegye le a kezét Katalóniáról.

Mariano Rajoynak viszont esze ágában sincs megszüntetni a közvetlen ellenőrzést. A spanyol miniszterelnök megüzente a katalán vezetőségnek: ha majd teljesen törvényes kormánya lesz Katalóniának – értsd, nem lesznek benne börtöntöltelékek és száműzöttek – akkor lehet szó arról, hogy a régió visszakapja korábbi jogait. Addig azonban marad a spanyol csizma a katalán asztalon.

Hirdetés