Nem hagyja Iohannis, hogy kihagyják a népszavazásokból

Harmadjára jár a referendumtörvény az alkotmánybíráknál.
Hirdetés
Alkotmányossági kifogást emelt Klaus Iohannis államfő a referendumtörvényt módosító jogszabály ellen – tudatja az Agerpres hírügynökség az Államelnöki Hivatal pénteki közleményére hivatkozva.
 
A közlemény rámutat: bár a népszavazás megszervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvény módosításairól a törvényhozók már kértek normakontrollt, az elnök úgy véli, a jogszabály még tartalmaz alkotmányellenes előírásokat.
 
A referendumtörvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az erre vonatkozó indítványt. A tervezet gyakorlatilag 
 

megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

 
A parlament tavaly szeptemberben fogadta el a törvény első változatát, amelyet több ellenzéki honatya megtámadott az alkotmánybíróságon. Akkor a taláros testület több ponton is alaptörvénybe ütközőnek ítélte a jogszabályt. 
 
Ezután módosítottak rajta, az új változatot december végén fogadta el a képviselőház. Iohannis március 14-én visszautalta a parlamentnek megfontolásra, a jogszabály újratárgyalását azonban a szenátus, majd a képviselőház is elutasította.
 
Április 18-án az államfő közölte, hogy nem hirdeti ki a referendumtörvényt abban a formájában, ahogy azt elküldték az Államelnöki Hivatalhoz, majd hozzátette: alkotmányossági kifogást emel a törvénnyel kapcsolatban.
 
Közben április 4-én a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) közösen megtámadta a tervezetet az alkotmánybíróságon, ezúttal azonban a taláros testület elutasította beadványukat.

Hirdetés