Tiszteletbeli professzori címet kap Dávid Gyula

A BBTE gyakorlatilag rehabilitálja az 1956 utáni megtorlásként kirúgott és bebörtönzött tanárát.
Hirdetés

Tiszteletbeli professzori címmel (Professor honoris causa) tünteti ki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Dávid Gyulát. Az ismert írót, könyvkiadót, szerkesztőt a Bölcsészettudományi Kar javasolta a címre, amelyet az egyetem május 15-én, kedden 14 órakor kezdődő ünnepségen ad át.

Dávid Gyula a kortárs erdélyi irodalomtudomány, könyvkiadás és filológia fontos és elismert személyisége, mérvadó irodalmi intézmények alapítója és működtetője, az Erdélyi Magyar Irodalmi Lexikon szerkesztője, majd főszerkesztője. A tiszteletbeli professzori cím révén a Bölcsészettudományi Kar és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egésze örömmel ismeri el tevékeny életútját és minőségi munkáját, nem utolsósorban tisztelettel fogadja vissza tanárai sorába – áll a közleményben.

Az utóbbi mondat arra vonatkozik, hogy Dávid Gyulát még tanársegéd korában, 1957-ben kirúgták az akkor még Bolyai Egyetemről. Perbe fogták és elítélték, mert az állambiztonsági szervek az egyik, akkori másodéves diákokkal megejtett, irodalmi emlékező sétáját a Házsongárdi temetőben a magyar forradalom iránti szimpátiatüntetésként állították be.

Dávid Gyula irodalmi és művelődésszervezői tevékenységét 1991-ben Tamási Áron-díjjal, 1999-ben Kemény Zsigmond-díjjal, 2006-ban Arany János-díjjal, 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével ismerték el.

Hirdetés