Már csak ez hiányzott: az iskolákban is kampányolna a PSD az elnökválasztás előtt

Kezdődik a buli, másfél évvel a 2019-es államfőválasztást megelőzően módosítanák a törvényt.
Hirdetés

Jól elbonyolított, több mint ötven oldalas módosító indítvánnyal változtatná meg az államfő megválasztását szabályozó törvényt a PSD. A módosítást Şerban Nicolae szenátor kezdeményezte, több mint harminc szociáldemokrata törvényhozó látta el kézjegyével és a szenátushoz nyújtották be.

Az egyik módosítás, amely minden bizonnyal heves vitákat vált majd ki, lehetővé teszi, hogy az iskolákban is lehessen választási kampányt folytatni. A jelenlegi szabályozás tiltja a kampányolást a börtönök vagy konzulátusok mellett az oktatási intézményekben is. A PSD tervezete kihagyja a felsorolásból az iskolákat.

Egy másik „forró” rendelkezés a mozgóurna igénylésére vonatkozik. Jelenleg a választások napja előtt legfeljebb egy nappal lehet mozgóurna-igénylást benyújtani, a szociáldemokraták azt szeretnék, hogy a szavazás napján is lehessen.

Módosítanák azt is, hogy meddig kell megőrizni a szavazólapokat, jegyzőkönyveket és egyéb kapcsolódó dokumentumokat: a jelenlegi három hónapról hat hónapra hosszabbítanák ezt a határidőt.

Hirdetés

Ezeken kívül a PSD tervezete azt is lehetővé tenné, hogy egy választópolgár több elnökjelölt indulását is támogathatja aláírásával, hogy egy reklámfelületen ugyanannak a jelöltnek csak legfeljebb két plakátja helyezhető el.

Van még egy módosítás, ami felgyorsítaná a nehézkes szavazatszámlálást: az urnazárástól számított 48 órán belül végezni kell a voksok összesítésével.

Hirdetés