Románia a cigicsempészek paradicsoma

Lengyelországban sikerült visszaszorítani a csempészetet, így Románia átvette a vezető szerepet a térségben.
Hirdetés

Évente 3 milliárd lejt veszít az állam a cigarettacsempészet miatt, ami azt jelenti, hogy Kelet-Közép-Európa országai közül Romániában okozza a legtöbb kárt a virágzó csempészet. A tavalyi év folyamán Lengyelországnak sikerült jelentős eredményeket elérnie a csempészhálózatok felszámolásában, így Románia átvette a vezető szerepet a térségben.

A British American Tobacco friss felmérése szerint márciusban az elszívott dohánytermékek 14,2 százaléka származott a feketepiacról, ez pedig 1,6 százaléknyi emelkedést jelent a tavalyi év márciusához képest. A multinacionális vállalatcsoport tanulmánya megállapítja, hogy az ország büdzséje évente 3 milliárd lejt veszít a csempészettel adómentesen behozott dohánytermékek miatt. Összevetésképpen: a British American Tobacco, mely Románia második legnagyobb adóbefizetője, évente 7 milliárd lejjel járul hozzá az államkasszához.

A pénzügyminisztérium korábban ígéretet tett arra, hogy az év végéig gyakorlatba ültetik a csempészek megállítását szolgáló szigorúbb biztonsági rendszert. A rendőrségi akciókat megyék szerint megjelenítő stopcontrabanda.ro oldal szerint 2017-ben a hatóságok több mint 150 millió csempészcigaretta bejutását akadályozták meg, de ez még így is az illegálisan behozott dohánytermékek 3 százalékát jelenti. 

Lengyelország egyébként azzal szorította vissza a csempészetet, hogy szigorította a biztonsági ellenőrzéseket a Fehéroroszországgal és a Lengyelország és Litvánia között található Kalinyingrádi területtel közös határszakaszon. Romániának ilyen tekintetben nehezebb dolga akad, mivel mintegy 2000 kilométeres határszakasza van EU-n kívüli országokkal, ahol akár hatszor olcsóbb a cigaretta, mint Romániában.

A tanulmány szerint az ország észak-keleti részén a legaktívabbak a csempészek. Az Interpol adatai arra mutatnak rá, hogy ahol a leginkább virágzik a cigarettacsempészet, ott a drog-, a fegyver- és az embercsempészek, ugyanakkor a terrorszervezetek aktivitása is jelentősebb.

Hirdetés