Elhunyt Doina Cornea, a kommunizmussal szembeni ellenállás egyik jelképe

A kommunista elnyomás elleni küzdelem egyik fő alakja volt, amiért meg is szenvedett.
Hirdetés

Elhunyt kolozsvári otthonában péntekre virradóra, 89 éves korában Doina Cornea  költőnő és ellenzéki személyiség. Mint kiderült, hosszú ideje betegeskedett.

Az 1929-ben Brassóban született Doina Cornea a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának francia tanszékén volt tanársegéd. 1980-ban gyártotta az első szamizdatot Încercarea labirintului (A labirintus próbatétele) címen, melyeket újabb szamizdat-fordítások követtek, amelyeket előszóval és jegyzetekkel látott el.

1982 és 1989 között 31 szöveget és tiltakozást juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz.

1983-ban elbocsátották az egyetemről, és vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, veréseknek és fenyegetéseknek vetették alá. Fia, Leontin Iuhas közreműködésével 160 röpiratot terjesztett az 1987-es brassói felkelés során, ezért mindkettőjüket 5 hétre letartóztatták. Ezután gyakorlatilag házi őrizetben volt 1989. december 21-éig.

1988-ban öt másik kolozsvári értelmiségivel együtt levelet írt II. János Pál pápának, amelyben a betiltott görögkatolikus egyház újbóli működésének engedélyezésében való támogatását kérték. Részt vett az 1989. december 21-ei utcai tüntetésen, a lövöldözések ellenére.

Ezután beválasztották a Nemzeti Megmentési Front Tanácsába, de erről a tisztségéről 1990. január 23-án lemondott, mivel úgy ítélte meg, hogy a front Mihail Gorbacsov szovjet vezető alárendeltségében működik.

1990. augusztus 6-án Kolozsváron egyik alapítója volt a romániai Totalitarizmusellenes Demokratikus Fórumnak,

Hirdetés

amelynek utóbb elnökévé választották. Ez volt a demokratikus ellenzék egyik első egyesítési kísérlete, amelyből később kialakult a Romániai Demokrata Konvenció.

Alapító tagja a Csoport a Társadalmi Párbeszédért, a Civil Szövetség és a Memoria Kulturális Alapítvány szervezeteknek. Több mint 100 cikke jelent meg különböző újságokban és folyóiratokban, például a 22, România liberă, Vatra, Memoria kiadványokban.

Tevékenységéért többek között a francia Becsületrendet és a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjét is megkapta.

Hirdetés