50 éve nem volt ilyen brutális szárazság Romániában

Sokba lesz ez nekünk, ha így folytatódik. Illetve, még többe…
Hirdetés

Izzasztó ténnyel kell szembesülniük a hazai mezőgazdasági termelőknek. Kegyetlenül meleg volt az április hónap a román centenáriumi évben: a hőmérséklet 23 és 28 fok között mozgott. És eső sem esett. Az égi áldás hiánya főleg az ország déli részét sújtotta, vagyis Románia „gabonaraktárát”, de Moldvát és Erdély egyes részeit sem kímélte. A föld megrepedezett, és a gyászos eredmény máris meglátszik a búza- és repceföldeken.

Mi több, a termelők szerint fennáll a veszély, hogy ha nem esik az eső, a nemrég elültetett kukorica, napraforgó és borsó szárba se szökken. Szomorú dolog, hogy a 21. században oda lehet jutni, hogy a termelő az ég felé fohászkodik esőért.

Na de miért nem öntözik a földeket, kérdezhetné akárki. A termelők szerint a tisztelt hatóságok a felelősek a potenciális katasztrófáért, ugyanis képtelenek voltak megfelelő módon kiépíteni az országos öntözéses rendszert.

A mezőgazdasági minisztérium 2017-ben azzal büszkélkedett, hogy 500 000 hektárnyi termőföldet sikerült öntözni, a 2016-ban elért 220 000 hektár helyett. Ez óriási eredmény, csak van egy apró szépséghibája: az említett 500 000 hektár csak 5 százaléka az ország 10 millió hektárnyi termőföldjének. Ennyike.

Hirdetés