Tőkés az EP-ben tette szóvá a MOGYE ügyét

Az európai intézményektől várja, hogy védjék meg a romániai magyar intézményeket és az erdélyi magyar orvosképzést.
Hirdetés
A romániai magyarellenességet és az EU kisebbségi kérdésekben megnyilvánuló kettős mércéjét tette szóvá Tőkés László, a Fidesz európai parlamenti képviselője az EP szerdai, éjszakába nyúló brüsszeli miniplenárisán – derül ki a képviselő sajtóirodájának közleményéből.
 
Kifogásolta, hogy miközben az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) Magyarországról készülő különjelentésében, más illetékes EP-bizottságok pedig ehhez kapcsolódó véleményeikben veszik össztűz alá az országot, egyebek mellett kisebbségellenességgel, nevezetesen antiszemitizmussal és romaellenességgel vádolva meg a magyar államot, addig engedékeny és részrehajló módon szemet hunynak a Romániában elhatalmasodó magyarellenesség felett. 
 
Felszólalásában tiltakozott az erdélyi magyar közösség diszkriminációja, illetve a románokkal és a magyarokkal szemben alkalmazott kettős mérce ellen. 
 
Úgy vélte, a Bolyai Tudományegyetem felszámolása után 60 évvel is a román nacionálkommunista múlt kísért a MOGYE rektora, Leonard Azamfirei szándékában, hogy összevonja a kétnyelvű MOGYE-t az eddig tisztán román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel, és végleg elsorvassza a magyar orvos- és gyógyszerészképzést.
 
2011 novemberében éppen Brassai Attila, a MOGYE professzora tájékoztatta az EP frakcióközi kisebbségügyi munkacsoportját arról, hogy a Leonard Azamfirei rektor vezette tanintézet miként szabotálta el a román felsőoktatási törvény ún. multikulturális oktatásra, nevezetesen a magyar főtanszékek létrehozására vonatkozó rendelkezéseit – áll a közleményben. Ezért is kérte tegnap Tőkés László az Európai Parlament védelmét a romániai magyar közösség, az itteni magyar intézmények és az erdélyi magyar orvosképzés számára.

Hirdetés